NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Tips Penting Disiplinkan Anak dari Awal Kelahiran::

04 March 2016

::Tips Penting Disiplinkan Anak dari Awal Kelahiran::

Assalamualaikum-warahmatullah-hiwabarakatuh..semoga pembaca dikurniakan kesihatan yang baik dan dirahmati Allah selalu...


Bila anak2 semakin besar ne, kita as parents semakin banyak kerisauan kan? Lagi2 plak nak mendidik anak2 dizaman yang serba mencabar, belakang depan atas bawah hiburan, pengaruh tak baik dimana2 sahaja termasuk benda 4 segi iaitu TV, gadget betul2 ianya salah satu faktor mencabar buat parents masa kini. Mana taknya, tak nak anak2 mengadap gadget tapi mak pak 24jam mengadap teknologi melalaikan. Ya Allah ya rabbi, terasa I uollss-__-". Nak2 pula gadget macam ne dijadikan medium until pemasaran. To set a limit memang payah kan? Betul teknologi kadang2 ianya merosakkan, merosakkan hubungan manusia...24jam rasa nak mengadap benda alah tak bertamadun ne..nak makan, nak tidur, bangun tidur, every time, everywhere terasa macam tak boleh tak mengadap gadget kan..actually boleh sebenarnya, kita je yang tentukan? Kadang2 disebabkan gadget kita terlepas waktu2 berharga kan? Either dengan anak2 or suami, suatu yang tak boleh diulang2 kerana ianya melibatkan masa. Melalut pula kan?

So my experience dengan anak2 how to set their time n discipline, the most important, the most KEY to discipline 'bermula awal'. Yes bermula lah seawal mana yang kita rasa anak2 kita dah sedia, lagi awal lagi bagus, alhamdulillah they both memang lepas abis pantang terus set time tidur malam pukul berapa, dan bangun pagi automatik sebab diorang tidur awal. Rasanya macam pernah buat entri pasal ne dulu. Nak disiplinkan anak just saying 'no' n konsisten with that rules, jangan sekali2 bagi kelonggaran like me memang tak bagi anak2 menyibuk nak duduk kat depan beriba pegang stereng lagi2 masa ayahnya drive. Don't even bagi keizinan walau sekali dua, sebab dari sekali dua akan bertambah2 permintaannya. Sekali mengamuk terus bagi then lain kali memang akan repeat again macam tu. So alhamdulillah me n husband memang tegas bahagian yg ne. Sama jugak bab beli barang mainan or meminta2. Tak pernah lagi diorang meminta2 yg bukan2. Sebab tu ada some time kitaorang beli kan something sekali sekala. Mereka pun nak enjoy jgk main macam budak2 lain...behehe, kitaorang takdelah skema sangat just some part kalau dah no memang no sampai ke sudahlah. Yang penting they both know why, sebab tu penting persoalan why dalam minda anak2 kena diselesaikan supaya anak2 tak pandai sendiri tafsir yg bukan2.. Insyaallah kalau explain better they will understand. Nampak je kecik anak2 ne, sel2 otak saling berhubung, jangan main2.


Hope that rules tetap diorang praktik sampai bila2. The second rules, yang ne memang payah sebabnya kita as contoh. Anak2 copy siapa? Tentulah anak2 copy mak bapaknya, nak anak akhlak baik mak pak kena tunjuk contoh baik, nak anak2 soleh solehah kenalah mak pak soleh solehah dulu. If not anak memang 2x5 sebab cerminan seorang anak adalah hasil makpaknya..gerun yang ne tau, sebab we know how we're so memang banyak sangatlah lagi yang kena baiki as parents kan?-____-". Like harraz selalu cakap, harraz nak solat kat masjid, yang ne bapak dia pun terkedu..beheheh. Memang independent sangat yg sulung ne.



BTW satu lagi train the oldest one, then others will follow..yang ne penting jugak, train sebaiknya anak sulung sebab anak sulung memang menjadi contoh kepada adik2 yg seterusnya..like Haddad, Ahmad harraz memang idolanya..every single thing yang Ahmad harraz buat he'll copy and paste..so the simple thing train your oldest kids..hihi:-)


Tu jelah antara tips simple korang boleh apply yg penting bermula dari kita sendiri as parents. Kalau kita pun tengahari matahari naik mencanak baru nak bangun tidur, janganlah korang harap anak pulak kejutkan korang sebelum subuh, sama2 perbaiki diri. Yang table reward belum start lagi tu pun salah satu interesting methods utk disiplinkan anak2, so korang just be calm sudah, try and error, parenting is about flexible, suitable, comfortable and so on, takyah too strict and want anythings be perfect, jangan terlalu memaksa anak n diri sendiri, relaxlah anak2 baru nak kenal dunia berbanding kita yg dah berpuluh tahun Allah bagi nikmat nyawa kan?diorang baru nak teroka dunia, just guide them with proper n cool,behehe...tq sudi baca..daaa




No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign