NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Solat di Masjid Besi Putrajaya::

21 February 2016

::Solat di Masjid Besi Putrajaya::

Assalamualaikum-warahmatullah-hiwabarakatuh
Hujung minggu baru ne kitaorang just spend time kat rumah je...suami cuci halaman rumah pasalnya diberak kucing peliharaan jiran, alang2 nak basuh simen laman depan tu suami gotong-royong dengan anak,merumput pasu2 bunga yang dah tumbuh semak samun..cuci dan kemas barang2 stor yang bertimbun kat depan rumah..my kids apalagi memang sepuas hati la main-main sambil tolong ayahnya...hihi sekali-sekala terlepas,maklumlah kadang2 je diorang berdua terlepas main kat luar rumah..bukan setiap hari,huu maklumlah paranoid dengan keadaan semasa yang makin hari makin tak selamat dengan pelbagai news jenayah yang menakutkan..so just better prevent la kan..


Disebabkan dah seminggu bertapa kat dalam rumah, dan hujung minggu camtu anak2 rasa freedom sikit,just bawa anak2 ke masjid untuk gembirakan diorang...tu pun gembira sangat dah sebab boleh pergi masjid..muahehhe, sekejap je behave ikut jemaah solat lepas tu dengar suara anakanda je buat bising...huu, kanak2 macam tu la...kikiki, for me takde masalah pun asalkan diorang tak bawa najis dan jejaskan ibadat orang lain...ingat lagi suami cerita masa ceramah ustaz kat masjid masa tu tetamu jemputan asyraff Muslim tentang pendedahan untuk bawa anak2 ke masjid..kat malaysia memang kesedaran bawa anak ke masjid, persepsi bila budak-budak,kanak2 ke masjid masih ditahap yg rendah dan negatif bilamana kebanyakan jemaah menyalahkan anak2 yg bising sebab boleh hilangkan khusyuk jemaah..



ustaz tu kata kalau nak khusyuk jangan solat kat masjid solat kat rumah je, sebab kat masjid memang kita datang nak ambil pahala berjemaah, nak khusyuk solat kat rumah sorang2 hihi..apapun didiklah anak supaya anak2 tahu adab2 dimasjid..macam Ahmad harraz & Haddad walaupun dah diberitahu berkali-kali ikut sama ayahnya solat..last2 solat sekejap main jugak tak sempat selesaikan solat..hahah,ahh just please tolerate they just a kids..insyaallah one day they will understand,give them a chance lah kan...behehe,ok daaa...







Ditulis pada 25 disember 2015
10.30 pm

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign