NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Galakan & Kesan Anak Bantu Kerjarumah::

27 February 2016

::Galakan & Kesan Anak Bantu Kerjarumah::

Pernah terbaca artikel tentang banyaknya kebaikan dan manfaat bila kita galakkan anak-anak membantu kerjarumah..hihi, kalau ikutkan memang malas nak suruh anak-anak tolong ne,sebabnya dah tahu memang lagi bersepah dan berpotensi besar akan menimbulkan kemarahan. Tapi demi anak-anak kena belajar give and take,give them a chance kan,lagi pun memang banyak kesan baik bila ajar anak-anak buat kerja rumah atau disiplinkan diorang dengan simple rutin.



Antara rutin biasa, buang sampah, letak baju dalam tong sampah, bawa pinggan ke sink sendiri, basuh pinggan yang diguna, isi air nak minum sendiri, pakai baju/pakaian sendiri dan banyak lagi..secara tak langsung developed kemandirian anak-anak dan mereka lebih independent...kalau aktiviti mengemas yang menguji kesabaran tentulah menyapu sampah, sebab lagi banyak sampah yang diorang buat, lagi-lagi anakanda ahmad ne suka sangat sapu habuk kat kipas sudahnya berterabur segala habuk kat lantai...memang kena banyak sabar..hihi..Antara aktiviti lain dua ahmad ne buat cabut rumput kat laman,dalam pasu,dan tentulah paling suka siram pokok bunga sebab boleh main air...





Korang kalau anak-anak buat sepah tu kena banyaklah bersabar, selain suka sepahkan mainan diorang, pernah juga dua ahmad ne habiskan dua botol bedak sepahkan seluruh ruang tamu, paling sadis ada weekend tu kami lakibini terlelap sedar-sedar satu rumah banjir...anak-anak main angkut air basuh lantai, bukan setakat lantai basah, baju belum berlipat dalam bakul pun basah sekali, pakej sekali atas meja makan berterabur nasi,air tumpah...dia punya kerjasama tu memang terbaikk anakandaku.. Apapun memang menyingalah sekejap, hehe..camtulah ada anak-anak tengah membesar ne, tak boleh imagine kan macam mana orang dulu-dulu yang berbelas-belas anak, haku yang dua ne pun dah berdenyut-denyut kepala...kihkih..pepun korang just enjoy moment parenting ok..selagi nyawa dikandung badan moga amanah ini kita jaga sebaiknya...ok daaa





Ditulis 29 disember 2015
21.52pm

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign