NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::PetroSains KLCC Kuala Lumpur-2::

05 January 2016

::PetroSains KLCC Kuala Lumpur-2::

Assalamualaikum-warahmatullah-hiwabarakatuh
Sampai je tingkat 5 petrosains bypass tak naik train,kitaorang sampai distesen sains terus..sebab tak naik train jadi dah skip yg mula2..yg tu xjadi hal, sampai kat stesen pertama area yg pamerkan tentang angkasawan dan berkaitan dengan planet2 camtula, pusing tengok sentuh sekejap terus kitaorang ke stesen seterusnya..
kalau taksilap geotime apa entah, yang mana kat situ ada dinosaur besar yg bergerak2..memang terkejutlah anakanda harraz dan Haddad bila tengok saiz dinosaur besar macam tu,bergerak2 pulak,takut-takut nak masuk dekat take a time,tapi memang diorang berdua tak nak ambil gambar sebab takut...then dari situ kitaorang berjalan menyusuri pameran tentang kewujudan purbakala dulu, sampailah ke stesen yang digemari double H iaitu exploration & activities zone..bolehla diorang berdua mencuba mesin jengkaut macam tu, drive kapal terbang dan yang paling menyeronokkan tentu2 lah playarea...hihi, memang asyikla si harraz menyusun lego..sempatla setengah jam lepak kat situ..




So kami anak beranak menapak ke stesen seterusnya bahagian pelantar minyak, pamerkan bagaimana struktur tempat kerja geng2 offshore, tempat tinggal,how they work etc...kat sini my kids memang tahu berlari duduk sana sini jela..kiki, then ke bahagian speed tentang kelajuan objek macam tu,ahmad harraz again jumpa lego terus menyusun sekejap, lepas tu sempat la setiap sorang try duduk sekejap dalam kereta f1 tu,so lepas tu memang kitaorang jalan sepintas lalu je sebab anak2 sibuk nak naik lif, terus kitaorang ketingkat atas satu lagi ke ruang pameran tindakbalas sains science station 2 & activiti area..memang macam2 menarik tapi maklumlah dengan keadaan sesak penuh dengan ramai orang lagi2 anak2 pun dah tunjuk tanda penat, so kitaorang memang sepintas lalu je semua sehingga sampailah kat stesen last sekilas masa so sempatlah kitaorang naik train untuk keluar dari ruang pameran. So lengkap lah jugak journey kitaorang 4 beranak dalam petrosains tu...kikiki



Kesimpulannya, memang berbaloi bawa anak2 lagi2 yang dah bersekolah & belajar tentang sains ne ke petrosains...banyak ilmu baru termasuk kitaorang sendiri yang kadang2 dah lupa. Bawa anak2 sebesar Ahmad harraz dan Haddad pun berbaloi jugak sebab boleh perkenalkan mereka dengan sesuatu yg baru..lagi2 dengan harga tiket yang dikira amat berpatutan jika dibandingakn dengan tempat2 menarik yg lain,petrosains dikira masih dalam kategori murah takdelah berkira2 makpak nak bawa anak2 kan..kikiki.
Lastly,my tips sebelum nak datang petrosains ne plan elok2 masa, either elakkan masa cuti sekolah or peak season,atau datang awal supaya banyak masa boleh spend dalam tu..hihi,kitaorang rasa memang rugi sebab boleh singgah sekejap2 je kat tiap2 stesen dalam petrosains,if datang awal memang boleh try every single thing yang menarik dalam tu..maybe for next time tu tak tahu bila lah pula kan..lagi satu kalau datang dengan anak2, atau by group family better treat well your kids, like kenyangkan dulu perut diorang make sure yg kecil dah menyusu dan kenyang, alert kid's napping time n so on, sometimes menda2 kecil macam tu boleh spoilkan kita punya mood bila anak dah mula tunjuk perangai,if you can handle well no problem..kalau tak memang sakit jiwa nak melayan karenah anak..behehe, alhamdulillah double H really behave walaupun skip napping time diorang, they just happy sebab teruja dan boleh main. Lepas exit tu memang xsempat sampai ke parking kereta dua2 dah terlena sorang dalam stroller sorang lagi tertidur atas bahu ayahnya...penat sangat dan penuh dengan pengalaman baru..daa,kbai




No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign