NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Vitamin E Shaklee bukan Pil Magik!!

07 October 2015

::Vitamin E Shaklee bukan Pil Magik!!

Assalamualaikum...Sana sini orang update how best Vitamin E shaklee ne kan? korang yg dah rasa effectnya pasti mengiakan bahawa vitamin E sangat berkesan. Buat yang belum pernah cuba Vitamin E shaklee, the fact yang korang perlu tahu, Vitamin E shaklee bukanlah pil magik...heheh. Hakikatnya semua orang dewasa perlukan vitamin E yg mencukupi untuk keperluan harian. Terlalu banyak khasiat Vitamin E, antaranya

Khasiat Vitamin E Shaklee

-Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
-Memperbaiki peredaran darah,utk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic payudara
-Melindungi paru2 dari pencemaran udara.
-Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut,
-Mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
- Mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.
-Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.
-Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk).
-Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil.
-Merendahkan kadar kolesterol.
- Membantu mencegah kanser.
-Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
-Vitamin E juga dikenali sebagai ‘vitamin cinta’ kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri. 
-Malah wanita hamil, menyusukan anak, mengambil sebarang pil hormon dan melalui fasa menopous memerlukan vitamin E.


Fakta: Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Berdasarkan kajian,vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit. Ianya larut lemak yang disimpan di dalam organ tubuh seperti hati, jantung, kelenjar pituitari, testis, uterus, darah dan otot.Namun, yang menariknya vitamin E ini ialah, 60-70% darinya akan disingkirkan dari tubuh setiap hari (tidak semua disimpan dalam badan) dan ia tidak menjadi toksik seperti vitamin A.Vitamin E dikira dalam unit IU (international units) yakni 1 IU bersamaan 1mg. Vitamin E terdiri dari 8 komponen dalam 2 kelas utama : tocopherols dan tocotrinols yang terdiri dari komponen2, alpha, beta, gamma dan delta. Vitamin E yang lengkap sepatutnya mengandungi kesemua 8 komponen tersebut. Alpha tocopherols adalah komponen yang paling aktif, malah IU dikira berdasarla alpha-tocopherols.


Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok.

No comments:

Post a CommentRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign