NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Persediaan & Percubaan Untuk Hamil Lagi dengan ESP::

07 September 2015

::Persediaan & Percubaan Untuk Hamil Lagi dengan ESP::

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh...
Lama tak bersiaran, memandangkan gelombang ESP datang bulan ne, ika nak share pengalaman sendiri tentang ESP. Kalau ikutkan plan ika nak mengandung lagi, kalau retiss ne dah masuk rotikaya dah..behehe. Nak mengandung ke tak pun nak kecoh..bahaha, but it's okay hihi, just to share my experience. Selain masalah hormon ika ada masalah overweight, since beranak yg kedua, my weight memang tak dapat dikawal so due to this problem memang a bit stress sebab diet2 pun xjadi tu yang banyak diam tak menulis diblog sebab banyak mood kelaut....include how to manage my weight yg dah overweight...huhu, part2 overweight ne memang sensitif, tapi know to the fact about overweight ada risk utk menjejaskan kesuburan, it scary me enough...huu, memandangkan niat nak mengandung lagi tu ada, so ianya sangat merisaukan, either turunkan berat badan atau berdepan dengan risiko yg satu tu...


Kesan kegemukan kepada isteri
***Kegemukan memberi kesan kepada kesuburan wanita sepanjang hayat mereka.
Kegemukan menyebabkan kitaran haid tidak teratur. Ramai wanita yang kegemukan masalah haid tidak normal
***Gangguan hormon yang berlaku menyebabkan proses ovulasi terganggu. Ia terjadi dalam dua keadaan, samada masalah ketika penghasilan telur atau pun tiada langsung telur dihasilkan. 
***Ada juga yang kaitkan kegemukan dengan penyakit PCOS (Sindrom Ovari Polistik) iaitu punca utama masalah kesuburan. Ini kerana pesakit PCOS proses ovulasinya yang terganggu samada penghasilan telur yang tidak matang atau tiada ovulasi langsung
***Kesan kegemukan ketika hamil
Kegemukan menyebabkan boleh berlaku pelbagai komplikasi ketika mengandung dan bersalin.
***Ibu hamil berisiko mendapat penyakit darah tinggi dan kencing manis.
Kandungan menjadi tidak stabil ketika trimester pertama
***Kebanyakan ibu hamil yang gemuk bersalin awal dan tidak cukup bulan/bayi pra matang&
risiko kecacatan bayi.


Menakutkan bukan? gemuk memang tak salah tapi gemuk memang meningkatkan banyak risiko termasuk risiko kesihatan. Memandangkan ika ada masalah hormon dan berat badan salah satu ikhtiar ika cuba adalah dengan mengambil ESP supaya dapat mengawal berat badan dan mengatasi masalah hormon yg ika hadapi.
   
Bulan September 2015 ESP shaklee menggegar kembali dengan PROMOSI HARGA TERJIMAT. BELI 6 DAPAT 7 ESP & BELI PEK BERKEMBAR DAPAT 5% DISKAUN.

1 comment:

  1. Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@my.zalora.com jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

    ReplyDeleteRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign