NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Percutian Bajet diTERATAK PAK LAH, JANDA BAIK Menggamit Memori::

06 April 2015

::Percutian Bajet diTERATAK PAK LAH, JANDA BAIK Menggamit Memori::

Assalamualaikum-warahmatullah-hiwabarakatuh, moga pembaca yg setia dikurniakan kesihatan yg baik sentiasa..tiada nikmat yg paling berharga melainkan waktu sihat dan masa lapang..



Alang-alang menyempat taip setepek dua patah kat entri ne, nak bercerita tentang percutian pendek dan sangat bajet tapi memuaskan hati..Kita ne asal cuti panjang, sikit, cuti bersambung sikit, cuti sekolah sikit, punyalah ligat otak memikir nak gerakkan kaki ne gi memana kan? Alhamdulillah, nasib baik dapat pasangan yang agak suka amik angin luar ne, takdelah terperuk jadik parasit dalam rumah haku...bahahah..kalau tak mahu cam kak limah baru keluar hutan nanti, -__-". Apapun, seboleh mampu kitaorang sebenarnya nak dedahkan anak-anak dengan dunia luar, taknak rasa terasing dan janggal bila keluar rumah, nak biasakan diorang adapt bila bertukar-tukar tempat tidur dan suasana.. itu sebenarnya kan selain appreciate familytime together ne. So kadang-kadang memang ada je on weekend kitaorang lepak rumah, gotong royong dan rest kat rumah dan ada jugak sometimes kitaorang keluar pergi taman, makan kat luar, dan yang paling seronok bercuti on weekend, semalam pun dah cukup mengujakan kami anak-beranak. So disebabkan dan lama, tak ingat dah bila exactly kitaorang pergi bercuti kat JANDA BAIK...hiihuuu.



So memandangkan hubby cakap nak bakar-bakar ayam tepi jeram, kitaorang pilih janda baik sebagai tempat untuk berkelah dan bermalam. So hari kejadian, kitaorang bertolak awal sebabnya standby nak pusing-pusing janda baik sambil cari tempat penginapan memandangkan kitaorang malas nak booking awal. Tambah pula first time sampai kat janda baik, maka baik pergi awal-awalkan, takdelah bazir masa nak pusing lama-lama tempat yang baru kitarang nak pergi. Sampai je kat janda baik, memang kitaorang teruja pasalnya terlalu banyak penginapan yang menarik dan berpatutan sehinggalah kitaorang pusing berdekatan dengan penginapan Le'manaeh tu lalu depan satu area dinamakan TERATAK PAK LAH, dan masa tu kat situ je yang nampak meriah so kitaorang sibukkan diri jugak nak meriahkan area tu. 



Memang tak bercadang nak menginap situ, sebabnya turun nak tengok area dan penginapan je macam mana, sekali turun tengok memang kitaorang terus jumpa owner cakap nak bermalam situ...behehe. Kitaorang teruja sebabnya teratak pak lah ne memang 'kekampungan' sangat, dan yang pasti murah RM70 je sehari semalam, dan yang lagi best memandangkan kitaorang memang nak beraktiviti berBBQ, so rumah penginapan yang 'so kampung' sangatlah sesuai dengan planning kitaorang laki bini...kikiki
Lagi best jeram dekat je so petang pagi esoknya sempatlah mandi jeram sepuas hati. Memang 5 bintang teratak pak lah ne for me. No TV, No aircond, just nature surround dan yang penting mengimbau memori dahulukala sebabnya tandas asing dari rumah, rasa tua plak mengimbau macam ne, air sejuk macam air batu teringat mandi manda kat perigi dulu. Lewat petang tu lepas makan, rest kitaorang prepare bakar ayam BBQ sikit so lepas solat mahgrib boleh makan then berehat jelah..









Sekali-sekala ambil udara luar memang syokkan?yang surirumah tu i think need this, sehari-hari mengadap kerjarumah non-stop, fresh air memang the best therapy!!...daaa

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign