NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Tukang Jahit Penipu?? Mood Tempah Baju Raya dan ON::

06 March 2015

::Tukang Jahit Penipu?? Mood Tempah Baju Raya dan ON::

korang pernah terkena tak kena tipu kat tukang jahit?alhamdulillah, me tak pernah pulak, tapiii tukang jahit tak tepati janji dahhhh pernah banyak kali...ehh, tu bukan dalam kategori menipu jugaklah kan?errr..for me, biarlah dikatakan tukang jahit tak pandai tepati janji bukan menipu...hahah, punya berbelit...kenalah sopan ok, tukang jahit pun manusia jugak, melainkan tukang jahit tu buat kerja ambil kain kita buat pekasam tak bagi balik takpun terambil dengan deposit lagi. Hmm..my experience jahit baju adik beradik for my wedding event, hantar awal tahun, kahwin hujung tahun, 3months after baru tukang Jahit call cakap baju dah siap, events dah lepas pun siap detect mengandung dah pengantin, baju dayang2 baru siap?! Sampaikan diri sendiri dah terlupa baju apa, baju yang mana..kesiankan? Behehe..tu dah kira tukang Jahit favourite dari zaman sekolah tu. Bila last sekali jadi macam tu beli yang readymade lagi berbaloi kan? Nasib baik baju nikah sempat siap kalau tak nangis tak berlagu lah kita...apapun that sweet memory kan kalau tak mana nak ingat...Hahah:-p



Kalau ikutkan bakat sendiri menjahit memang takde tapi minat nak belajar Jahit sebab ilmu jahitan adalah ilmu kemandirian diri. Macam ilmu memasak. Kalau ikut kan memang tak suka bab masak tapi lama2 memang jatuh cinta tambah pula masak untuk suami dan keluarga. Bila bab menjahit, yes memang nak sangat pandai menjahit sebab niat nak jahit sendiri baju yang kita pakai apalagi kalau boleh jahitkan baju untuk anak-anak dan suami pakai, lagilah rasa bangga kan. Niat nak belajar menjahit sebab nak guna ilmu tu untuk kepuasan diri sendiri. Tapi malangnya punyalah bagus dah  dah tu niat, bila mesin buat hal, tali benang tersimpul2 je, terus rasa give up sebab tak tahu nak handle macam mane jarum dan benang. adoii, pening mak tengok kain melambak-lambak tapi berjahitnya tidak...nak mengadap mesin jahit buat hal memang kena banyak sabar...grrr, walaupun teringin nak tekan pedal menjahit, tapi bab benang bersimpul memang buat hati panas!!anyone help me, macam mana nak buat bila jahit benang jadi setimbun kat bahagian bawah kain, kat manalah kena adjust sebenarnya, pening hoiii!!benang mesin bersimpul pun boleh jadi entri kan?bahaha, baru berangan nak buat entri DIY, sabo jelah.. ok bai...



**err, korang dah tempah ke baju raya? agak2 terima lagi tak sekarang? 
yang penting PUASA dah habis ganti ke?heheh

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign