NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Telur Penyu, Dodol Daun Palas & Keropok Lekor Seberang Takir::

05 February 2015

::Telur Penyu, Dodol Daun Palas & Keropok Lekor Seberang Takir::

Asyik cerita pasal makan je, asal cerita pasal makan mesti yang sedap-sedap. Balik kampung sebelum kejadian banjir suami sengaja balik ikut LPT kesnya nak singgah terengganu. I'm the one yang happy sebab terengganu sememangnya menyimpan 1001 kenangan ketika belajar diuniversiti dulu. Tak sangka hampir 7 tahun berlalu kenangan manis bersama teman-teman seperjuangan menghabiskan masa bersama berjuang mendapatkan sekeping ijazah. Now everyone have successful life to handle with, i'm so proud that i'm apart of their memory as i proud how they're apart of my memory. 3 tahun bersama bukan masa yang sedikit, how joyful we're menikmati zaman remaja dengan perkara yang membina kami dimasa kini...chewahhh, ayat, sangat formal disitu-.-". Apapun terpandang je batu bersurat kat tengah bulatan jalan dibandar terengganu, terus teringat kerja gila kami and the gang keluar malam-malam ambil gambar atas batu bersurat tu buat kenangan. Terpandang supermarket  SABASUN teringat kegilaan kami and the gang memborong air soya dan green tea satu kotak seorang buat stok teman study. Terpandang je pasar malam di sekitar wakaf tengah, gong badak teringat kesungguhan kitaorang keluar mencari makan tambah2 bila bulan puasa lagilah pelanggan tetap kami kat situ. Lalu depan kedai VINCCI teringat kegilaan mengumpul kasut selipar bag bila sale. Singgah beli keropok lekor diseberang takir teringat hari minggu kadang-kadang lepak tepi pantai sambil makan keropok lekor. Belum cerita bab assignment lagi part kelam kabut masa nak submit, behehe.... hmm so much memories there in terengganu, how i miss the young energetic three powerpuff girl dan lagi bertambah mereng bila bergabung dengan pemilik kereta wira NBE and the gang. Now 3 powerpuff girl semua dah kahwin tinggal gang kumbang NBE aje baru sorang yang selamat beranak pinak yang lain insyaallah menyusul nanti ye, mudah-mudahan (kalaulah boleh tag diorang)kahkahkah.....


So cerita teringin nak makan nasi berlaukkan telur penyu. Punyalah dah lama tak menyinggah kuala terengganu semua jalan dah tunggang langgang dalam ingatan maklumlah banyak urat putus masa beranak (make sense reason), sampaikan tersesat dalam bandar tu entah berapa kali pusing dah tak ingat jalan mana kemana, mencari Restoren Mat Binjai. Punyalah dah beberapa kali pusing alhamdulillah jumpa, tapi kecewanya bila semua lauk dihidangkan takde pulak hidang telur penyu. Terus tanya "telur penyu takde ke? jawapannya"takde, dah 3 hari takde telur penyu" mungkin minggu depan ada. woww!! betapa frustnya i setelah berkali-kali pusing tersesat jalan. ok takpe. makan kenyang-kenyang terus balik lalu ikut seberang takir singgah beli keropok best kat situ, teringat kenangan with the gang keluar makan malam minum air buah sambil pekena roti canai kat gerai tepi jalan. So teruskan perjalanan balik kampung ikut jalan pantai, juga penuh dengan kenangan ulang alik balik kampung masa belajar dulu singgah kedai feberet sukaramai tu bertanyakan dodol terengganu, jawapan kat sini pun mengecewakan bila makcik tu cakap dodol dah lama takde orang hantar. terus rasa...........hmmm takpelah nak buat macam mane nasib baik keropok lekor masih ada. alhamdulillh masa suami balik kampung bagi bantuan banjir otw datang sini lalu ikut terengganu dan belikan dodol daun palas. The scent of dodol terengganu will keep remain me full of sweet and great memories and it will remain me forever with, insyaallah. Selalu dalam doaku my ever sweetest all friend in university.daaaaaaaaa

1 comment:

  1. dodol daun palas memang menggamit memori.. sodappp..

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign