NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Bencana Banjir 2014 #Pray for Pantai Timur::

24 December 2014

::Bencana Banjir 2014 #Pray for Pantai Timur::

penghujung 2014 bakal menutup tirai dengan ujian dari Allah dengan bencana banjir yang luarbiasa dipantai timur...kejadian bah zaman sekarang tak sama dengan yang dahulu..nampaknya musibah yang melanda negara malaysia ibarat jatuh ditimpa tangga terutamanya dari sisi rakyat marhaen, macam ayat baca berita pulak pendahuluan entri kali ni... selepas tragedi berturut2 sepanjang 2014, dan 2015 bakal menyesakkan lagi kehidupan rakyat marhaen macam haku ne...ya Allah kumohon lindungilah rakyat pantai timur dari musibah banjir..T_T. risaunya hati memikirkan keluarga dikelantan..walaupun musim bah menambah rezeki dalam masa yang sama ia menguji mangsa2 yang kehilangan harta benda, tempat tinggal bahkan juga nyawa...for this year, what happen betul2 menguji rakyat pantai timur sebab nampak gaya macam luarbiasa banjir kali ni..mohon doa dan bertabah kita semua akan ujian Allah taala..risaunya hati hanya Allah yang tahu...ikutkan nak je balik kampung, tapi hanya mampu mendoakan semuanya selamat dari kejauhan..huhu


kenangan bah 2004 masih terpahat dalam memori, dalam 4, 5 pagi kitaorang sekeluarga dari rumah mak minah (nenda)  terpaksa balik rumah sebabnya air bendang dah naik, waktu tu pun rumah mak minah dah hampir separuh tenggelam sebabnya rumah mak minah tepi sungai kelantan, turun ikut tingkap rumah nak naik sampan, menyusuri air bah dengan bah didalam keadaan gelap, senyap sunyi memang tak boleh mentafsirkan bagaimana perasaan masa tu, macam2 fikir, sampan masuk air lah..suasana sunyi gelap dan kawasan sekeliling ibarat lautan memang menakutkan, dan menggetarkan jiwa dan perasaan..allahurabbi, tak tergambar peristiwa Nabi Nuh bagaimana dasyatnya bumi ditelan air sehingga gunung ganang tak mampu menyelamatkan manusia yang membelakangkan Allah..ya Allah jika ini caranya engkau menyucikan segala kotoran akibat tangan dan nafsu serakah manusia dibumi MU kami redha dan tabahkan hati kami dalam menerima ujianMU..hanya berharap pertolongan dari ALLAH supaya hujan berhenti dan air sungai surut..sedihnya hati memikirkan mangsa banjir yang kelaparan dan bersabung nyawa menyelamatkan diri, hanya Allah yang tahu...

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign