NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Punca & Tips Anak Buat Perangai/ Tantrum?::

07 April 2014

::Punca & Tips Anak Buat Perangai/ Tantrum?::

Pernah tak kita fikir apehal anak haku buat perangai ne? !!perasaan marah meluap-luap dalam hati tambah pula kita dah penat, letih dengan urusan seharian...kadang-kadang kesabaran ada hadnya...alhamdulillah walaupun karenah anak-anak cukup mencabar kesabaran diri, tetap boleh sabar dan isnyaallah moga Allah beri kekuatan, kesabaran dalam membesarkan anak-anak yang serba mencabar diakhir zaman ne..dalam pada tu mendidik juga diri bersabar, huu...pesanan mak ayah tetap tersemat dihati masa dah nak balik rumah sendiri lepas habis pantang ahmad haddad..."balik duduk jaga anak nanti jangan sampai naik tangan kaki kat anak walaupun marah serabut setakat mana pun, kena banyak bersabarlah dengan karenah anak-anak"...lebih kurang gitulah pesan mak ayah kita, yelah bila anak dah masuk dua, sama-sama nak perhatian sedikit sebanyak mencabar kesabaran kita...

Dari pengalaman sendiri punca utama tunjuk perasaan sebab tak dapat perhatian...yes, exactly..anak2 akan cuba sedaya membuat pelbagai karenah untuk menarik dan mendapatkan perhatian kita...like Ahmad Harraz sangat pantang tengok mamanya mengadap laptop, like he know the 'laptop' will take my attention more than him, so dengan mantapnya anak haku terus off suis wireless dan laptop, habis cerita..maklumlah plug dinding kat bawah, memang senanglah ahmad harraz buat kerja..huu-.-". satu lagi, kalau dia perasan perhatian me kepada adiknya more than him, mulalah bunyi hekk hekk hekk sambil berguling-guling . Lagi yang nampak obvious ahmad harraz dah pandai tunjuk perangai bila kehendak dan keinginan dia dihalang...like main benda yang boleh membahayakannya, or larang dia pukul adiknya..mulalah dia hentak kaki, takpun masuk dalam bilik menyorok belakang penyangkut pakaian, takpun berguling-guling kat lantai..yes, indeed semua reaksi marah ahmad harraz dia dah pandai tunjuk..so apa yang boleh kita buat?!! Alih perhatiannya...yaa, cara ini sangat berkesan!untuk ahmad harrazlah, lain budak lain treatnya kan..biasa kalau ahmad harraz buat perangai macam tu, terus tanya either dia lapar?nak makan apa? nak tidur ke?nak mandi ke?biasa ahmad harraz akan terus ke dapur tunjuk apa dia nak, then terus ok..kalau nak mandi terus ke bilik tunjuk bilik mandi...macam tulah biasanya..

Salah satu punca lain ahmad harraz dan ahmad haddad juga buat perangai, tak cukup tidur... yerr, bila anak tak cukup tidur dan tak dapat rehat sepenuhnya, memang keduanya meragam, menangis bersungguh, semua serba tak kena...huu-.-'. kadang-kadang tidur elok-elok, bangun menangis sebabnya tak puas tidur...so apa yang me buat, ajak diorang mandi..alhamdulillah, cara macam tu sangat berkesan, walaupun diorang akan jadi segar bugar balik lepas mandi, dan tak jadi nak tidur dah, tapi sekurang-kurangnya their intention to tantrum gone, happy main then seterusnya ajak minum susu then diorang akan tidur kalau penat main..Actually kalau nak disenaraikan punca anak buat perangai, banyak puncanya macam makpak tak faham apa yang nak disampaikan anak, kadang-kadang anak-anak nak bagitahu something tapi kita faham bahasa diorang, so tak sampai maksudnya.. pun boleh buat anak marah dan tunjuk perangai..Cara asuhan pun boleh jadi punca anak tunjuk perangai either terlalu dimanjakan atau tak konsisten...kadang-kadang cakap boleh pastu lainkali tak boleh pulak..kadang-kadang semua bagi je, sekali kali ni tak boleh bagi pulak apa yang diorang nak..Fobia pun boleh jadi jugak anak buat perangai, bila anak diperlakukan atau tengok perkara yang boleh menjejaskan emosinya...anak-anak ne kita jangan expect tak faham dengan situation yang berlaku kat sekelilingnya, they're sponge okei, jangan main-main...huhu
gambar contoh anakanda..heee
So how to handle this?!we need to control their tantrum, i believe setiap anak-anak akan mengalami fasa ne, cuma bagaimana kita as parent nak control tahap tantrum tu? nak lite-lite je ke, atau tantrum yang tak boleh dikawal langsung. Actually haku pun tak pandai dalam bab-bab ne, apa yang dicatatkan hanya berdasarkan pengalaman sendiri dengan anak-anak, pemerhatian terhadap kelakuan anak-anak sendiri... mungkin kita boleh control tahap tantrum anak supaya ianya tidak melarat dan terbawa-bawa sehingga mereka membesar, it's not good...my experienced and tips, if one of them menangis dan mula tunjuk perangai, me takkan biarkan anak menangis sampai hilang suara dan biarkan diorang tunjuk perangai dalam masa yang terlalu lama....yess, indeed, boleh nak dengar mereka menangis tapi jangan dalam tempoh yang lama, please immediate!!. jangan sampai anak buat perangai, mengamuk, menangis lastly dia tidur dengan tangisan, penat dengan tangisan dan terdiam dengan sendiri, big no!! biasa Ahmad harraz me biarkan jugak dia menangis seminit dua, then ambil dukung dan tanya apa dia nak? basuh muka, kalau menangis juga still tanya tapi bukan mendesak, tanya dia nak makan ke?lapar? atau make a choice nak makan biskut atau buah? biasanya my treat memang menjadi, dia akan diam sekejap then ahmad harraz akan tunjuk sendiri mana dia nak...then dah lupa dah yang dia menangis-nangis tadi..Believed me, kalau kita sendiri biarkan anak menangis dalam tempoh yang lama, tanpa memujuk dan menenangkannya ia akan jadi habit anak..yes habit..jangan main-main, ne bukan cakap sesaja ok..nak pujuk pun bukan main pujuk je, tapi pujuk biar kena cara, cara mendesak, cara memaksa sangat salah..-.-". emosi seorang anak kecil yang baru nak mengenal dunia tak boleh dijangka. kadang-kadang ada anak yang memang sukar nak alih perhatian, kalau dah mengamuk buatlah apapun, tak jadi...haa, ne yang payah, sebabnya should refer my paragraph kat atas balik punca..jumpa tak? yerr, mari muhasabah balik, masa mula2 anak-anak dah pandai tunjuk emosi, kita perasan tak apa yang kita buat, biarkan?buat tak tahu?pujuk ke tak? segera ke tak?alert ke tak? tu sebab me cakap ia akan jadi habit anak kalau dah dari awal kita ajar macam tu...kalau kita tak alert dan control dari awal..it may happen..huu

By the way, we as parent don't have to expect a perfectionism from our kiddos, mereka baru nak mengenal dunia, nak explore benda baru...kadang-kadang kita akan rasa gagal, frust, sedih, kecewa dan sebagainya sebabnya kita mengharapkan sesuatu yang mengikut citarasa, kehendak dan keinginan untuk-anak buat, ikut...kita parents jugak kena banyak cari ilmu, yup ilmu dari mak ayah kita, ilmu dari pengalaman ibu bapa yang terdahulu, sangat banyak sumber yang kita boleh cari tentang ilmu kekeluargaan dan keibubapaan, nak dengan tak nak aje, cari saja pun tak boleh juga, cuba praktis..haku pun dalam kategori ibubapa yang baru bertatih dalam dunia kekeluargaan, nak mendidik anak bukan senang dan bukan perkara rumit...asal ada matlamat, usaha insyaallah Allah mudahkan urusan kita...appaun, this entry i share from my experienced..lain orang lain caranya, apapun moga kita berusaha lebih dan berusaha sebaik mungkin dalam mendidik dan membesarkan anak-anak. Layanilah anak-anak kita sebaik mungkin kerana kita tidak tahu selama mana Allah pinjamkan mereka, dan Allah berikan nikmat memiliki anak kepada kita...insyaallah...daa


2 comments:

  1. baru tahu utk atasi trantum kanak2 ni ... tb2 rs menyesal apa yg berlaku sblm ni . kesian emosi jngka pnj .
    tq

    ReplyDelete
  2. ha'ah kena perhati perlakuan anak, kadang2 kita tak perasan,huu..memang bila jadi parents kena banyak baca n tambah ilmu parenting supaya kita alert dengan perlakuan anak2 sebab anak2 ne memang unik..

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign