NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Pork Free Bermakna Halal kah?

13 March 2014

::Pork Free Bermakna Halal kah?

adeii kadang-kadang tak faham lah dengan peniaga pembeli masa kini, main taram je jual, yang pembeli pun satu, main beli je especially kedai makan..nampak orang melayu pergi makan  thats mean halal, mudahnya membuat kesimpulan, sedangkan tuan punyai kedai bukan orang islam, yang tukang masak pun bukan orang islam, tapi takpe 'pork free'...boleh makan...sampai sekarang kedai roti dekat jusco bukit tinggi tu, walaupun ramai yang kata halal me and hubby ragu-ragu bila tengok yang buat rotinya semua chinese/indian/bukan islam...so ada sesiapa boleh sahkan bahan yang diorang guna dalam roti/kek halal kah?...hek elehhh, sibuk je kau, macamlah bahan2 masak kat rumah ko tu halal?...

insyalallah, halal, dan akan berusaha untuk mencari mengguna memakan yang halal..mencari yang halal adalah fardhu bagi kita orang islam...tapi untuk orang melayu, haku tak tahu.. sebab orang melayu zaman sekarang terlebih melayu dari islam...hahah=p. Whatever, jangan pandang remeh bab-bab makan, tapi itulah nampak macam sekarang mudahnya kita buat kesimpulan...ramai orang melayu makan tu halal la kot? pork free lah, boleh je makan...tak terfikirkah kita selain 'pork' tu kalau letak bahan yang mengharamkan, syubhah, meragukan, apa jadi dengan makanan yang kita makan?!entahlah, haku pun tak pandai sangat bab ne, tapi setiap hari mengadap ceramah madrasah al-hijrah bercerita tentang halal haram dalam bab makan minum, haku sendiri terkedu..pasalnya kemungkinan haku sendiri ada yang terlepas pandang, dah termakan dan sebagainya, allahurabbi astaghfirullahal'azim, betapa tidak pekanya haku...hmmm-.-" bila tanya, halal ke weii?eh bukan aku sorang makan sini ok, yang bertudung, melayu lain pun, orang lain pun makan sini jugak!!!waaa, senangnya jawab@.@". Nak makan bukan tentang bahan nya saja...cara masak dan sebagainya tu pun kena amik kira...so what do you think?pork free doesn't means halal rite?...daaa

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign