NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Tips Tidurkan Anak Ikut Jadual::

03 March 2014

::Tips Tidurkan Anak Ikut Jadual::

Awal-awal kahwin dulu, perasan sangat jiran sebelah kanan rumah asyik duduk bergelap bila malam tiba..jarang sekali tengok lampu rumah on. So mulalah otak ne sibuk nak fikir hal orang, eh apasal jiran haku duduk dalam gelap ne?nak jimat elektrik ke hape?anak2 tak apa ke duduk dalam gelap gitu?sibuk mak jemah (kenapa mak jemah?kesian nama mak jemah jugak disalahkan, huahua)ne nak pikir hal orang, hal sendiri tak terfikir..takdelah camtu, banyak sangat masa haku nak fikir hal orang ye, tak kuasa mak, baik buat hal sendiri...-.-". so after a years, i know why...with my experience!nak tahu kenapa?kenapa ye?

one of the big reason, nak tidurkan anak!yup!!nak tidurkan anak perlukan suasana cozy and minimum lights untuk mendorong anak-anak tidur..by the way first experience lahirkan ahmad harraz, my nights like a nightmare, tak boleh tidur, tak cukup tidur dan sewaktu dengannya disebabkan rutin tidur ahmad harraz caca merba, kadang-kadang malam tak tidur terus, siang hari tidur, kadang-kadang tidur malam tapi tengah pagi dia bangun, memang tunggang langgang rutin tidur anak sametelah dengan mamanya...tambahan selama dalam pantang ahmad harraz tidur dalam suasana lampu on, sebabnya takut semut, serangga kecil gigit baby kita tak nampaklah kalau tidur dalam gelap kan, bau baby sangat harum manis, tu sebab baby salah satu tarikan untuk serangga kecil turut sama suka mencium baby..selama 4 bulan rutin tidur ahmad harraz dalam suasana cerah gilang gemilang, bila dah balik rumah sendiri, kecoh kelam kabut semua bila anak tak nak tidur walaupun semua lampu dah on...so our alternative try tutup lampu pulak, malam pertama payah jugak anak nak lelap, tapi okei,malam kedua lebih awal ahmad harraz tidur and after a month, alhamdulillah, rutin tidur ahmad harraz dah teratur..8.30 malam-9malam dah tidur, pukul 7-8.30pagi bangun , dengan syarat lampu off, so he know that time to sleep... sangat rumit payah nak tetapkan rutin tidur anak setelah sekian lama rutin tidurnya tak tetap, tetapi dengan usaha dan tawakkal, alhamdulillah, now seem its really work.. ahmad harraz dah tahu rutin tidurnya dan menjadi habitnya sampai sekarang. siang juga tidur dua kali dalam sejam ke dua jam pun dah jadi habit, its a must, kalau tak memang dia buat perangai sebab tak cukup tidur...huu. alhamdulillah, ahmad harraz really happy toddler same goes with ahmad haddad, praises to Allah to ease my work..so after first experience, lahir ahmad haddad, terus tetapkan his bedtime routine like his big brother..

me and hubby sebolehnya berusaha untuk tidak mengganggu rutin tidur anak-anak pada waktu malam, thats why kitaorang jarang keluar malam melainkan ada perkara penting sahaja ...begitu juga walau berubah tempat, that routine must constant either pergi bercuti or balik kampung..for me, anak tidur pukul berapa not a big deal depends on parents how they want their kid's bedtime routine, the most important make sure they have enough sleep..tidur yang mencukupi buat anak-anak sangat penting, jangan pandang remeh...kalau tak kita juga yang susah bila anak meragam..kesimpulannya, i know why my neighbor stay in dark,heheee.....daaaaa 

2 comments:

  1. eerr..saya selalu tengok cerite omputeh ker..kalau duduk dalam gelap2..saya tak paham kenapa... kenapa nak bergelap..cerite melayu pon cegitu gak..hahaha..

    tapi saya suka kan suasana cozy..romantik gitewww..sekali laki saya tanya..-kenapa suka duduk dalam gelap?'

    eerrkk....

    ReplyDelete
  2. hihi, dulu suka jugak duduk bergelap, buat kerja dalam gelap..tapi lepas mak mertua datang rumah terkejut dia nak kebilik air, me tengah tanak nasi, terus tak buat dah, pasang lampu suram bagi nampk orang...hihi=))

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign