NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Expecting Again?::

31 March 2014

::Expecting Again?::

Tarikh 21/2/2014, 9.00 malam

Tak tahu nak taip macam mana nak describekan apa yang dirasakan sekarang..payah mencari ayat sesuai..apapun yang aku tahu, aku terlalu bersyukur dengan berita yang diterima dengan hati yang terbuka dan redha...walaupun pada mulanya terlalu berat hati dan perasaan menerima berita yang bukan terlalu mengejutkan aku suami isteri...namun aku cuba positifkan diri, set balik emosi fizikal dan yang penting mental untuk hadapi perubahan mendatang..terlintas kat fikiran kenapa boleh jadi macam ne? rasa tak mampu dan tak bersedia lagi, dengan berserabutnya fikiran memikirkan risiko yang dah disenaraikan doktor akan berlaku dalam masa terdekat jika ia terjadi lagi..menangis tak keruanT_T..err, apebenda lah sebenarnya ni kan?

Actually sudah 5 ke 6 hari dah terlewat ambil suntikan perancang, lagipun takdelah bimbang sangat bila doktor dah cakap tak mengapa lewat less than 2weeks, ubat masih berkesan..but not for me rupanya-.-Bila ke klinik  nak sambung cucuk..staff tanya" ikut tarikh ke dah lepas tarikh"..."err dah lepas 5 hari" so staff tu suh bagi sampel urine..alamak aii, masa tu dah berdebar sakan, terdetik dalam hati"takkan kot"ok...apa-apa bagi sampel dulu...then staff tu pergi bilik air dengan UPT test, then keluar dengan muka senyum-senyum simpul dan gembira sekali, atau super excitednya..boleh imagine tak  ...me and hubby saling berpandangan..dan me terus "entah-entah positif kot?bukan main lagi suka staff tu"...apatah lagi masa masuk klinik tu tanya "kembar ke kak??" refer dua orang budak comel tu...aaa, sudah, en.azham pun cakap...''tak tahulah, mungkin kot, nanti tengok doktor cakap apa"...haku terus buat dialog masuk bilik doktor nanti "tahniah puan!result positif ye" sambil gelak-gelak then cakap, harap-harap tak sebab tak sedia lagi ne nak mengandung balik..confident cakap kat en.azham...tak lama, my name appear kat skrin then terus masuk..dan seperti yang tidak dijangka kononnya!! even dah buat dialog siap-siap kat luar tadi dengan en.azham..the doctor says likely what i'm bubbled, ya Allah, terus terketar-ketar kepala lutut haku, diantara terkejut, terkejut dan terkejut lagi....tak semena-mena haku menangis sambil pegang tangan doktor.."are you confirm doctor?????!""Yes, mengikut result UPT ne" kenapa?awak tak expect mengandung lagi?" then i cerita details my experience, the risk and blaa blaa..."saya bukan tak nak mengandung lagi, tapi this time i tak ready lagi  doktor" then the doctor said..."erm, nak buat macam mane, awak dalam kategori subur, dan saya pun terkejut jugak sebab jarang yang ambil suntikan jadi macam ne. mari kita muhasabah, mungkin kali ne Allah nak bagi hadiah, sebelum ne dua anak lelaki, mana tahu kali ne Allah nak bagi perempuan, bagi kawan dekat mama dia". Panjang lebar doktor tu menenangkan haku yang tak keruan.Then haku luah apa yang terbuku tentang risiko mengandung lagi.. the doctor says, itu mengikut medical experienced, the risk may happen..tapi kita doa banyak-banyak, then kita tak tahu perancangan Allah, maybe this time pregnancy everything will fine even the doctor list the risk, tapi no such risk happen, risk yang dilist supaya the doctors yang treat awak sebelum boleh buat preparation bla...blaa.."awak positifkan balik your mental, physcal and emotion to accept this and going trough this pregnancy with positive".."insyaallah, Allah takkan membebankan hambanya, perancangan DIA maha hebat, awak dikira bertuah sebab tanpa banyak usaha Allah bagi anak..cuba tengok orang yang Allah nak uji, berhabis ribuan duit, usaha situ sini bertahun-tahun untuk dapat anak. Ada hikmah semua ne, sekarang tak nampak, tapi nanti-nanti awak akan tahu apa hikmahnya. Nanti discuss dengan suami and how to prepare for this pregnancy"...haku terdiam seribu bahasaT.T..Then after a session, doctor give me 2 weeks after to do ultrasound to double confirm about it, kalau nak scan sekarang maybe tak nampak sebab mungkin masih awal sangat..

Keluar je bilik, en.azham dah cuak tengok mata haku sembab lepas nangis, tanya kenapa? me cakap "positifla, i'm not ready yet, but i accept that cuma kena positifkan balik semua yang dah fikir sebelum ne" Sebelum balik, the staff give me another UPT test to test again at home, cuak staff tu sebab tertengok me menangis beria-beria kat Dr.Azmah...hihi, so dalam kereta banyak jugakla sembang..."asyik patutla", "patutla macam", segala detik, segala macam, segala rasa-rasa, keluar habis cerita me and en.azham..huu, so how?tunggu double confirm dulu, tak boleh excited sangat, hihi...sambung nantilah cerita ye....daaaa

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign