NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Ombong Itik Salai Hulu Langat Selangor::

12 February 2014

::Ombong Itik Salai Hulu Langat Selangor::

what a long holiday without writing..huu, sibuk membelek lemak yang kian bertambah-tambah, kesan sampingan cucuk every two months sangatla mengecewakan disebabkan side effectnya ...so i think i need to stop it...tapi masih berfikir-fikir, takut tak pasal-pasal ahmad haddad tetiba nak jadi abang pulak..mihmih...so cuti cny kitaorang bertolak balik ke gading hill & salor new castle...maklumlah cuaca sejuk macam london, tetiba pulak nama kampung dah tertukar habis...poyo betul..hehe...sempatla merasa musim dingin kejap 18c-20c, tidur berbungkus selimut tebal..tak puas rasanya balik berkampung, bagi cuti sebulan pun tak puas rasanya...hee

so back from holiday, my other half take another one day take off takut jalan jam katanya..kitaorang bertolak awal pagi anak-anak masih sedap melenakan diri...perjalanan sangat okeii, memandangkan kereta agak banyak, but we not rush for nothing, so sampai je KL terus my hubby bagitahu, kita ikut jalan belakangla balik rumah, takde sangkut sangat memandangkan dah masuk lunch hour, so we expect to avoid stuck in anywhere..rupanya hubby dah ada agenda lain..patutla dah macam boleh agak bila lalu jalan yang suami bagitahu..singgah nak beli itik salai rupanya..my instinct truly right bila suami cakap..nasib baik ada!!..mula-mula tak perasan, bila perhati elok-elok...owhh, dah kat depan gerai ombong itik salai...sah!!maka diisytiharkan itik gerai ombong itik salai dah bertambah regular customer iaitu kami...wahaha, macam fist time singgah, en.azham pilih seekor itik untuk dibakar siap-siap...
mmm...yummy yummy
Pernah terfikir tak kenapa orang cina suka makan itik?terutama itik panggang, itik kukus...sebab utamanya daging itik sangat sedap bila kena dengan cara masakannya...surprising us, itik salai pak cik ne sangat wangi, dagingnya sedang-sedang kenyal empuk, terasa masin-masin secukup rasa dan yang penting tak berbau itik..dah nama itik macam mana tak bau itik kan? i mean tak hanyir dan hamis...mmm, yummehh masih terbayang-bayang kesedapan daging itik ni..masa first time nak try makan daging itik dulu, rasa geli dan loya tekak jugak pasalnya terbayang-bayang habit itik asyik menyudu aje kejenya tambah pulak ayahanda sendiri menternak itik...kihkih, tapi disebabkan keinginan tekak ne nak rasa daging itik, rasa worth it to try sebab dah jatuh cinta sangat dengan daging itik...no wonder chinese people really loves to eat it..but, tak bolehla makan selalu, sebabnya daging itik punya kolestrol yang tinggi...huhuh=;='. siapa yang tak pernah cuba makan daging itik, please try, tak rugi. Maybe for next time boleh menyinggah lagi nak try kukus macam orang cina makan tu..adeii terus rasa menjejes air liur ne mengingatkan daging itik yang maveless..ok, daa.

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign