NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Pengalaman & Tips Urus 2 Anak dalam Pantang::

27 January 2014

::Pengalaman & Tips Urus 2 Anak dalam Pantang::

wahh, beria-ria ko buat entri, hahah...orang lain rilex je 4,5 10 anak jaga dalam pantang, 2 pun dah nak kecoh...mestila nak kecoh, pengalaman lain-lain kan...wakaka, penting untuk noted diri sendiri supaya tak gelabah lebih if ada rezeki lain nanti...insyaallah, so what happen during confinement when we have another toodler to handle? atas pengalaman sendiri, bersyukurlah kita yang masih punya mak ayah..indeed!!alhamdulillah they really helped me a much..memandangkan bersalin kali kedua itu hari, me and hubby dalam keadaan berjaga-jaga bila my baby dah masuk 30weeks++ sebab takut pisang berbuah dua kali..huu, alhamdulillah walaupun kena masuk wad jugak sebelum bersalin selama 3 hari, tu pun dah menangis teresak-esak teringat kat ahmad harraz kat rumah.. tu yg sampai rayu jugak doktor nak rest kat rumah je..tak sampai dua hari balik dah turun tanda nak bersalin..tulah ko, nasihat doktor tak nak dengar...hahah, so ayahanda jugak hantar hospital menunggu sampai waktu me betul2 bersalin dari awal pagi sampai tengah malam even suami dah sampai dari kl petang tu...kasihnya ayah kepada anak, risaunya ayah kepada anak nak lahirkan cucu..waa sebaklah pulak..pastu meleret-leret kemana hala ceritanya...hahah

so back to the topic, after ahmad haddad dah boleh keluar wad..tentu-tentulah orang yang paling terkejut budak comel ahmad harraz bila seorang lagi budak kecik-kecik comel balik dan tido disebelah mamanya...how could?!!dia punya ekspresi, reaksi dan segala macam gaya buat kita rasa...hmm, tak boleh nak describe...huu, malam tu ahmad harraz bangun nanges, nak duduk beriba..aisehh, macam mana?berjahit  koyak tak ok lagi, nak batuk, bersin, duduk semuanya seksa, sakit, lagikan pulak nak beriba anak..alhamdulillah, nasib suami ada untuk seminggu, boleh handle lagi, seminggu lagi mak pulak tolong handle, sebelum semua orang balik ke normal routine iaitu bekerja....lepas tu terkontang kantinglah ko handle diri sendiri...alhamdulillah, tu pun dah bersyukur sangat atleast ada yang meringankan beban tolong jaga ahmad harraz dan layan dia main, memandangkan me banyak jugak mende kena buat sendiri, bertungku, berbarut, berganggang, letih hooii..dengan urat tak berapa betul, tenaga tak berapa nak ada, nak menyusu lagi, bukan merungut, hee..kesimpulannya, hargailah isterimu wahai suami-suami, ehh terus haku kesimpulan..kohkoh, beranak not like vending machine ok..it's beyond on it, sebab tu ada yang berkata ''kalau syahid penghujungnya, apa salahnya beranak lagi"...

ehem, pengalamannya walaupun terasa macam serik tapi percayalah that one of most precious moment for mommies..berpantang memang tak best, tapi best bila ada yang caring kat kita, lagi best boleh makan makanan yang kita jarang jumpa waktu tak pantang makan, pantang pun boleh makan best hokeii, lagi-lagi mak yang masak..even letih yang amat handle anak-anak, even rasa nak telefon suami tiap-tiap waktu menangis nak mengadu letihnya ya allah masa tu, tapi baik haku tido je dari bergayut ngan hubby waktu tu..percayalah, masa pantang tu curi-curilah masa tido, me mula-mula mak dah start keje..alahai, nak mandikan anak sendiri..nak layan dia main lagi, yang kecik takpe bagi susu kenyang-kenyag tidolah..yang kecik besar sikit ne haraplah nak macam tu..paling tak tahan bila si abang buat perangai, tak nak dengan tok ayah dan umi, memang nangislah haku, berebut-rebut nak menyusu...kena pulak masa tu dua-dua macam kembar, masa menyusu sama waktu malam, si abang adik tak nak mengalah...alahai, memang haku menangis sambil menyusu, sebab penat sangat...tulah ko nak beranak sangat kan...hadaplah...hahah=p...but me sangat-sangat bersyukur dikurniakan ahmad haddad yang sangat baik, dalam tempoh pantang jarang dengar dia menangis, mak ayah pun confuse ada orang lepas beranak ke tidak dalam rumah..abangnya je yang lebih nangisnya...heheh

Tipsnya, takes attention more to toddler..sebabnya dia dah tahu nak tunjuk emosinya..that's time dia akan rasa tersisih, rasa dipinggirkan, lebih kurangla tu, means takdelah jugak abaikan new baby, vice versa...so, don't even feel he/she bothers you and new baby bila dia  buat perangai, if tak boleh angkat, hold and hug him tightly..jangan kata apa-apa, don't even say "abang harraz kan dah besar" instead he still know nothing about big and little thing..just kenalkan new baby as his little bro.,and lastly, please mintak tolong ahli keluarga untuk membantu if kita tak larat sangat, dalam berpantang jangan paksa kudrat diri tambah-tambah diawal pantang, dikhuatiri tumpah darah, rahim jatuh, yelah rahim kita dalam tempoh pemulihan, so don't ever push yourself. Macam me tempoh berpantang kali kedua ne, cuak juga bila darah nifas terlalu lama nak kering hampir 60hari, cuka sebab me ada curi-curi angkat ahmad harraz beberapa kali masa dia menangis walaupun dilarang keras masa awal-awal berpantang, huu, tak tahan nengoknye, kesian!!-.-" percayalah kita akan rasa bersyukur sangat bila kita masih ada kedua ibu bapa dan keluarga, hargai mereka...jangan stress, banyak positifkan diri..yeah, tipulah kan kata tak stress langsung nak berpantang lagi, jaga anak-anak lagi cepat-cepat buang perasaan tak elok, doa allah mudahkan urusan kita..tips lain dah ada kot dalam entri sebelum-sebelum neh...k daa.


1 comment:

  1. selalu macam tu lah..kalau ada adik baru yang siabang atau kakak pasti ada jelesnye..:)

    Mak pak kena sabar je dan berikan perhatian juga pada dia.

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign