NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Vaksin & Rawatan Homeopati::

11 October 2013

::Vaksin & Rawatan Homeopati::

Bila kedua-dua anak tak sihat, berpanjangan pula tu...i really really worried about their conditions...batuk berkahak yang berpanjangan dan selsema yang menyukarkan dan menganggu tidur malam anak-anak menyebabkan me as mom turut sama tak sihat mental fizikal..bermula dengan Ahmad Harraz yang tidak sihat, lama-lama berjangkit kat adiknya Ahmad Haddad...pity my sons, they still babies...owwhh, emosi pulak nak menaip, nak menaip pun emosi emosi bagai..haaiihh!!ok..so ceritanya selama umur setahun Ahmad Harraz membesar hanya sekali 2 dia terkena demam selsema...tu pun sekejap aje, about 2 days terus kebah after minum air barli, sejukkan badan my sons dengan air asam jawa termasuklah mandikan dia 3x sehari, walaupun pergi klinik ambil ubat demam, selsema bagai, i really not confident to give them cause 2 years below baby memang tak digalakkan makan ubat-ubatan macam tu..so after he got 2+1 vaccine dose pada umurnya yang genap setahun bulan 7 lepas, nurse dah confirm akan cakap anak kita akan demam dan itu biasa..but unlucky for Ahmad Harraz he get prolong fever..dan ini bukan demam biasa, ianya luar biasa disertai dengan batuk berkahak dan selsema, hampir berbotol jugaklah bagi ubat jugak kat anakanada sebab dah terlalu risau, dan lagi risau bila ubat-ubatan berterusan seperti tidak membantu...okey sehari 2, datang balik panas, okey 3 ke 4 hari datang pula panas badan si anak..berhabis untuk si anak tidak mengapa, tapi dah kalau macam tu je gaya hasilnya tiap kali pergi klinik, so me and hubby berikhtiar untuk cuba homeopati..memandangkan dah hampir sebulan jugak my son kena fever ringan tapi berulang, so why not we try the alternative medicine..rite?memandangkan they both pra-matang, batuk berkahak sangat tak baik untuk paru-paru diorang..doktor pun dah bagitahu awal-awal their immunization tak sama dengan bayi lahir cukup bulan..huu 

The point is i'm not blame the MMR vaccine caused the prolong fever to my son, but the prolong fever combo with flu and phlegm cough comes after my son got his dose..the issues on this vaccine is really big issues recently, some of parents have their own opinion for that issues..so, i think better just go with your own views/stands cause we as parents know and want the best to our kids rite?and important for us as parents membaca dan dapatkanlah info/maklumat sebanyak mungkin demi kebaikan anak-anak. tak rugi. conclusion on this issues?!!sangat menakutkan baca comment ibu-ibu bapak-bapak di page DR.Halina  wahaha.. so emotional..anyway, whatever happen on that issues takkanlah sampai kita menolak terus perubatan moden, no needs to do that as long as our healthy in a good track, so why don't kita still amalkan juga petua-petua orang dulukala..they have learn so much thing/ways trough their experience in a long lifetime being..so jangan diambil ringan juga petua diorang. Every single thing comes with pros and cons, don't be so negative, be open minded, and respect to others opinions..huu, just remind myself...yang penting we want and try the best to our child. vaccinated or not depends your own, tambah pulak dengan pelbagai bangsa asing dah membanjiri negara ne dan bergaul sama dalam masyarakat kita nowadays, entah apa penyakit diorang bawak,so kita kena beringatlah..eh melalut pulak..
gambar:love u both=))
So back to my story, me and hubby terus ke Bangi setelah buat appointment dengan Dr. Ahmad, my last ikhtiar-.-' (setelah berbotol  ubat bagi kat anak dengan perasaan berbelah-bagi tak jugak baik)..punyalah lama menunggu turn sampaikan anak-anak tertidur, after 1/2 consult and advice, Dr.Ahmad bagi ubat titis kat lidah for both sons, with doa and ikhtiar i hope the fever, cough and flu will get rid from my sons..supposedly i really satisfied with homeopath medicine a week after they both showing a good healthy ..it works for Ahmad Harraz and Ahmad Haddad, no cough and flu and fever in the midnight which let them cry sampaikan we both tak cukup tidur jugak pasal anak-anak tak sihat. so kesimpulannya anak-anak sihat, makpak pun senang hati...gitewww>_<". daa

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign