NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Snek Hebat Ketika & Selepas Pantang::

01 October 2013

::Snek Hebat Ketika & Selepas Pantang::

Biskut tawar/biskut kering dan bermacam lagi gelaran pada biskut yang rasanya tiada beza antara jenama..tapi memang tipulah kalau nak kata takde beza kan??...sepanjang pantang i wonder why yang datang menziarah turut sama bawak biskut kering for me...so selepas dua kali beranak dan dua kali mengalami situasi sama, i mean setiap kali yang datang tengok my baby turut sama bermurah hati bawa biskut kering untuk aii(alhamdulillah murah rezeki)..lebih kurang gini ayatnye" ne untuk mok hak patte make"..which means biskut kering tu memang khas bawa untuk si ibu berpantang makan..menunggu-nunggu jugak yang datang bagi biskut chipsmore ke, biskut oats ke..hehehe..
pic credit:hype.my
selepas peristiwa tu..i know biskut kering, ore kelate panggil 'biskut tawar' sememangnya snek hebat untuk ibu berpantang..cicah dengan air milo memang sedap pagi petang dan sebelum tidur...u know what?ibu yang dalam berpantang memang akan lapar sebab biasanya breastfeed baby kan, so it's normal kalau rasa mulut asyek nak mengunyah aje..lagipun kita takdelah menketedarah nasi banyak-banyak dalam pantang, kalau tak macam mana nak dapat body figure back to normal as anak dara..wahaha..dapat kilo asal sebelum preggy pun dah kira baik lagi baik kalau dapat timbangan sama macam kat universiti dulukala..okeh mood berangan datang..but tak mustahilkan? dalam pantang pun tak boleh berpantang sangat, ai mean kenalah jugak makan makanan berkhasiat, kalau asyik makan ikan kering bakar, manalah anak nak dapat khasiat..so just variety menu in confinement asalkan dapat skip makanan yang boleh buat badan berangin/sejuk/ gatal and tak memudaratkan (ai mean makanan yang boleh buat tumpah darah balik)..yess, mende neh memang wujud,ada certain makanan yang kita boleh makan dan tak boleh masa pantang..tapi sekarang kan moden, mommies pun dah moden, ada yang berpantang secara moden n tradisional..so depends your own..okei suka sangat melalut tak tentu arah, nak ceritanya pasal biskut kering pastu dah sampai lain-lain punya hal pulak...huuhu. 

dulu-dulu biskut kering ne tak pernah nak masuk dalam list makan, sekarang main ngapp macam tu aje, tak celup-celup susu macam oreo pun takpe, kunyah bodoww gitu jah ore kelate oyak...muahaha..memang sedap rupanya, ke haku yang lapar tak tentu arah sampai biskut kering pun dah rasa sedap yang amat..my suggestion, biskut kering ne wajib ada buat stok kunyah..lagi-lagi yang Julie's Butter, Jacob's Original & weetameal tu..nak lagi best biskut kering Hup Seng, one of my favorite..Supposedly biskut kering boleh dikatakan healthier choice untuk mommies yang sedang berpantang dan untuk yang dah habis pantang..untuk control kita punya weight la kan selain breastfeed dan juga untuk bagi tenaga untuk kita lakukan kerja seharian...daa

2 comments:

  1. agree.biskut kering mmg patut jadi stok untuk ibu berpantang

    hehe tp myself mmg selalu ada bsikut kering sbb klu lapar xde pe nk mkn buat air milo, teh ke pstu biskut kering ni cicah la air..anak2 pun join makan sekali (kdg mmg mkn tp kdg2 budak2 ni stok celup2)

    ReplyDelete
  2. itulah,memang wajib ada, paling senang nak ngap kalau malas nak masak ke ape kan?heheh..

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign