NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Pentingkah Breast-pump buat Mom To Be??::

08 October 2013

::Pentingkah Breast-pump buat Mom To Be??::

Benda ni depends sebenarnya..ehh, haku ne suka kan buat entri tanpa mukaddimah kan?..wahaha,sesuka hati je..so i think i need to clear this thing for mum to be.. bukan apa takut nanti kita membeli tak berbaloi. So,penting atau tidak breast-pump ne, depends sebenarnya..atas niat kitalah...if kita wanita berkerjaya, dan berniat untuk breastfeed the baby, so breast-pump memang penting dan wajib dimiliki, susu keluar ke tak nanti yang tu belakang cerita..untuk surirumah breast-pump tak pentingkah??yang ne susah sikit nak jawab penting atau tidak, need my explanation based on  my experienced...oo, i think i dah story little bit tentang breast-pump dalam entri yang lepas-lepas..pernah jugak google "perlukah stok EBM untuk surirumah" cause i need that information for my own refer, tapi takde pulak any blogger yang tegar breastfeed buat entri camtuh, so i think that thing memang tak penting, but i'm wrong..my info about breastfeed really limited compare to others banyak lagi kena membaca dan cari bahan untuk pengetahuan dan ilmu bagi diri sendiri...huhu, based on my experienced exclusive pumping ahmad harraz. Compared exclusive pumping dengan direct feeding tentulah direct feeding lebih senang dan selesa..malam-malam bangun menyusu takdelah susah-susah bancuh susu, tapi memandangkan sekarang ahmad harraz dah fully fm, bangun jugaklah malam-malam, bancuh susu sorang breastfeed sorang..penat memang penat, but really enjoy it, tak selamanya my sons baby, so masa diorang menyusu ne kenalah kita happy buat something untuk anak-anak, mengantuk ke penat ke, tetap jugak boleh tersenyum-senyum tengah-tengah malam buta sambil menyusu anak..honestly, masa ahmad harraz lahir memang macam tulah my feelings, bangun malam-malam tukar kain lampin anak pun boleh tersenyum tengok muka anak tengah tidur..wahaha, gilerr hape dop tersenyum-senyum, sengih-sengih sensorang memalam tu kan..tapi alhamdulillah, disebabkan macam tu my baby haddad sangat baik,selepas 44 hari berpantang baru dengar baby haddad nangis my parents cakap "baru rasa ada orang lepas beranak dalam rumah, sebelum ne senyap sunyi" yelah asyik tidur aje kejenye, bangun nyusu, tidur balik, senyum-senyum aje bayi comel ne, menangis sebab lapar je..mungkin pembawakan masa mengandung tu kan, yelah mengandung 5bulan baru sedar diri mengandung..huu, what a mom, daanggg!!!

Back to stories, penting ke tak breast-pump ne terutamanya surirumah? memang penting, tapi untuk suri rumah i suggest beli manual breast-pump dah memadai, lagipun yang manual lebih flexible dan murah jika dibandingkan elektrik..ada bajet lebih boleh dipertimbangkan yang elektrik cumanya yang manual kena guna tenaga lebihla kan. Brands breast-pump yang terbaik, memang banyak pilihan buat mom to be, dari yang paling murah hingga ke yang mahal, pilih je yang mana berkenan dan bila perlu beli breast-pump ne? i think better lepas bersalin, tengok condition kita dan baby macam mane, my case disebabkan dah tahu awal-awal the highest potential dapat premature baby, so i standby awal-awal breast-pump ne..if your baby takde masalah dan berniat directfeeding, so no need to buy breast-pump..breast-pump ne just untuk kita get ready to any emegency yang tidak kita jangka, stok EBM needs for those mommies yang ambil ubatan yang menyebabkan kita takleh bf baby for a while and another reminder breast-pump not a trend ok, nampak orang tu beli, kita nak beli, study and make a list should have or not,ok...daaa

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign