NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Labor Room HUSM::

20 September 2013

::Labor Room HUSM::

wad berlian 1 HUSM sememangnya meninggalkan kenangan pahit manis, pahit manis tika lahirkan dua putera kesayangan tu..tak lupa jugak kenangan kelakar..kelakarlah jugak for me yang naif neh..selama 12 jam bertapa dalam labor room bilik no.4 pelbagai peristiwa berlaku...lucu pun ada, menakutkan pun ada..selama menahan sakit contraction, pelbagai ragam bakal mak-mak dan yang dah jadik mak berkali-kali termasuk yang menaip ne lah..ada sekali tu terdengar sayup-sayup suara menempik yang yang menakutkan...haku siap tanya nurse "kenapa tu? sakit sangat ke nurse?ne yang saya takut nak beranak (even masa tu memang sakit nak beranak pun..ppffttt) " then nurse cakap, "haa awak jangan bertempik teriak camtu plak nak meneran anak keluar..masa buat sedap, masa ne tahu plak sakit" hokeyy...teruss haku bengkeekk dalam hati...weii nurse tolong ko jangan samakan masa buat tu sedap..ne nak beranak ok..definitely tak sama, pleaseeee jangan samakan situasi ne okey...wahh, emo plak disitu..pasal diri sendiri pun dah cuak sebab tak pernah tahu dan rasa camne nak meneran keluar si comel dalam rahim tu..so i think memang sakit sampai hujung nyawa..huhh...takde maknanye setia masa ne-.-''..

dahla cuak, panik, berdebar even mulut terkumat kamit baca ayat penenang jiwa dan doa mudah bersalin, perasaan macam tu memang takleh sorokla kan..tambah plak dok dengar macam macam suara..lagi haku tak tenang..ko nak senyap sunyi ko pergi beranak kat swasta habis citerr..ok fine, sambung balik, dalam banyak-banyak suara, suara geng doktor dan staff nurse yang bagi kata-kata semangat buat kita ketawa terkekeh-kekeh walaupun masa tu kita sendiri tengah hadap contraction..sangat enjoice dengar semangat dioram lebih dari yang nak beranak..hehe "teran lagi!!lagi!tahan nafas!teran, sambung tahan nafas!!teran lagi!!..dah nampak kepala..tahan nafas terus teran!!gitula lebih kurang sampaikan ada waktunya geng neh kena marah balik kat mak yang nak beranak!!tokleh nok teran doh doktor!!sakit weii!!sayo tokleh!!sampaikan laki sendiri kena marah"...wakaka, memang me dan hubby terdiam masa dengar dia marah-marah tu...no words... masa dengar geng dioram dok meniup kata semangat sebegitu sempat haku berfikir..how to tahan nafas then sambung tahan nafas??mahu biru muka nanti hilang nafas...siap bincang dengan suami lagi macam mana perkara ayat tu nak dilakukan..wakaka, tulah ko, orang suruh pergi kelas antenatal, praktis apa yang patut ko cakap tak perlu...tak pasal-pasal jugak waktu jugak baru nak praktis tahan nafas..pppfftt

haku punya pengalaman pun nasib baik tak lebih kurang..cuma menahan perasaan dengan mulut je masa suami cakap, jangan keluarkan suara nanti habis tenaga...nasib baik masa tu tengah meneran, kalau tak ngan suami sendiri dah kena taram ngan mulut..they don't know how really pain to push the baby out, nak bagi arahan-arahan pulak kat kita, try beranak bole??..hoho..but i really appreciate dengan adanya suami kat sisi masa bersalin tu, ada jugak teman, nasib baik suami tak muntah balik apa yang dimakan selepas melihat kejadian baby keluar lihat dunia (golongan mabuk darah katanya..hihi)...so, suami biasalah women, penuh dengan emosi, nak beranak sangat-sangat pun still emosi...just accept that..wahaha..ehh, apasal citerr pasal beranak..really i miss the moment...daaa^_^

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign