NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Tips Sembelit dalam Pantang::

16 September 2013

::Tips Sembelit dalam Pantang::


berpantang memang best (sarcastic je cam ayat) tapi serius memang best!! yang tak best sembelit dalam pantang...uiihh, memang pantang...memang derita la menjawabnya dalam jamban tu...menangis tak berlagu sensorang melayan perasaan yang terseksa akibat sembelit. Sembelit ne macam sinonim plak ngan orang pantang tak tahulah ngapenye...disebabkan skip banyak sumber makanan yang berasaskan fiber gitulah hasilnya..adoii..selepas bersalin normal, memang normallah kena jahit sikit atau banyak bahagian bawah..tapi disebabkan banyak atau sikit yang berjahit tulah yang menyebabkan betapa bertambahnya lagi beban derita nak membuang...dahla sakit dijahit, nak pulak sembelit..tengok jamban pun jadi fobia.huhu...teringat pulak seorang kakak yang turut sama melahirkan anak pada tarikh yang sama with me...sebelum discharge keesokkannya, doktor akan check balik jahitan dan laluan untuk pastikan kita dah boleh kentut dan buang air dengan jayanya..imaginela kan, dahla baru kena jahit, boleh pulak doktor main sumbat jari jemari kat area kena jahit tu....wahhh, ngeri haku nak ingat balik#mommies yang tunggu masa nak beranak tak digalakkan baca perenggan tu#wakaka...so, nak dijadikan cerita akak tu rupanya dari awal mengandung dah terkena sembelit yang menyebabkan berlakunya buasir awalan...hadoii, lagilah takleh imagine betapa deritanya kehidupan seharian akak tu mengusung perut yang boyot lagi, sembelit lagi masa mengandung dan selepas beranak...wuuwuu-.-''

ehh, terpanjanglah pulak, nak ceritanya tips untuk sembelit dalam pantang, nak bagi dua tips je pasal yang lain dah banyak info, google aje , berderet-deret, neh nak bagi tips yang jarang orang bagi...first yang neh memang common tips #Banyak minum air# orang tua kata tak boleh minum air banyak masa pantang, tapi diff dengan doktor akan suruh kita banyakkan minum air..so bab ne, kita ikut doktor, tak semua mende kita kena ikut advice doktor..ada juga yang perlu ikut advice orang tua dulukala, maklumla diorang lebih makan garam dari kita..ada certain makanan/lauk kita boleh makan dengan tak, kalau ikut kata doktor semua makanan boleh makan..err, nak boleh penyakit ikutla, depends masing-masing punya pendapat dan pendirian..huu. so sumber air ne memang penting, kena cukupkan sekurang-kurangnya 8gelas sehari first untuk lancarkan perjalananan darah, kedua bantu kita hadam/cerna makanan dengan baik secara tak langsung bantu sedikit sebanyak perkara dalam jamban nanti dan bagusnya untuk tambah susu badan..see!kalau nak senaraikan banyak kepentingan air ne..SYABAS main wayang umum air kena sekat pun dah kelam kabut, apatah lagi badan kita kan??!haa, tips yang kedua memang jarang orang nak cakap, lebih kepada petua lah kiranya #sapu minyak tika nak membuang kat area laluan najis atau dengan kata kasarnya dubur samaada minyak kelapa dara atau minyak masak# watdehel...kotornya entri ko ne..alah, orang dop pun pang pung masuk tv surat khabar  naik turun mahkamah, rayu jangan tak rayu pasal main tuttt, tak kotor plak kan?ehh...apekemende haku melalut neh...wakakaka...emo plak disitu petua neh i got from my sister's MIL..memang berkesan, jimat yang penting boleh mengurangkan rasa sakit bila kepala keretapi nak keluar(sila fahamkan ayat sopan tu) dan sisa boleh keluar dengan jayanya...tak payah susah-susah keluar duit beli pil, beli produk itu ini..pergi kat dapur..ambil sedikit minyak, calit(please buat dalam jamban ok,jangan dok buat aksi kat dapur tu...maluu aii bagi petua neh, disalahguna plak..wakaka. apepun selamat mencuba..wee..daa, yeayy..ada 'me time' di hari malaysia...pasal sembelit plak tu..mihmih-.-"

2 comments:

  1. hahahaha gelak je tau baca entri,ni.kak lea masa bersalin si kembar secara caesarian,memang ngeri masa nak buang air besar.nasib baik berpantang rumah mak mertua,jamban jenis duduk.

    memang kita kena banyak minum air putih.tak boleh sangat ikut petua dulu2.kepala keretapi?hahahaha ^^

    ReplyDelete
  2. ha'ah, tulah kak lea, ingatkan ceaser dah habis sadis dah masa nak membuang kalo sembelit takut tetas jahitan kat perut, rupanya bila normal lagi sadis nak membuang...siap seriau2 bulu roma kalo rasa nak membuang...huuu

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign