NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Bayi Pra-matang & Jaundice Berpanjangan::

26 September 2013

::Bayi Pra-matang & Jaundice Berpanjangan::

let me story about my second son..hurmm, macam tak banyak cerita tentang Ahmad Haddad dalam entri mama neh..asyik cerita pasal mama aje..gilerr glemer betul...wahaha..just kiddin'..Ahmad Haddad lahir dalam umur 34 minggu ++ dan dikategorikan bayi pra-matang..alhamdulillah, Allah maha mengasihi kerana mengurniakan anak yang sihat dan sempurna sifatnya dan berat Ahmad Haddad melepasi timbangan berat yang wajib iaitu 2kg..his weight 2.16kg, just nice..then my son ditahan wad selama 5 hari 4malam..disebabkan pernafasannya terlalu cepat and no others problem..alhamdulillah, after 1 day his breathing normal cuma ditahan lama sebab nak pantau, 2 days before discharge he showing signs of jaundice..tapi dibenarkan discharge sebab jaundis tak tinggi sangat about 100 gitu je..
gambar:waktu kejadian kuning
so being at home tak sangka pulak my son punya jaundis berpanjangan..sebulan lebih jugaklah, then apa aii buat selama anak jaundis??!!..pfftt..entah nak bagitahu ke tak, tapi disebabkan i'm really positive the jaundice will not defeat my baby, so bermacam cara diikhtiarkan to get rid the bilirubin..mandikan dengan daun inai, mandikan dengan daun herba 5 hari berturut-turut yang beli kat 'cino cabe/cina cabang'(one of famous chinese medicine herbs store kat kelate), jemur dengan cahaya matahari (waktu dhuha), bagi air anggur hitam/ air susu kambing tak cubalah pulak.....so tak tahu berkesan ke tidak..one of the effective ways to get rid jaundice 'jemur my baby dengan cahaya matahari" takdela jemur my baby direct bawah cahaya matahari not good for baby, yang dibuat hanya jemur dengan pantulan matahari.. lucky my parent house tinggi, so cahaya matahari senang nak masuk ikut tingkap, alhamdulillah...it really works sedangkan itulah yang ditegah doktor dari dibuat ibu-ibu zaman sekarang..daripada bacaan 200 lebih terus turun ke 100, 150 kebawah dah dikira normal(how i know?sebelum pergi check the rate i jemur my baby Haddad)...so after that, kuning berpanjangan hilang juga akhirnya setelah mencuba pelbagai cara..siapa tak sayang anakkan??..then, selama my sons kekuningan tu takdelah aii terlalu zalim menghantar anak ke klinik kesihatan untuk dicucuk diambil darah macam dracula hisap darah setiap hari(biasanya dapat arahan dari doktor untuk pergi check darah, so derhaka kat doktor sekali sekala i think it's ok..haha=p).....tak rela dengar anak menangis kesakitan, cukupla terseksa dok teringat macam mana anakanda meraung sakit bila dicucuk setiap hari kat kaki nak ambil darah sampai tertinggal kesan-kesan menyayat hati selama 5 hari kat NICU tu, so just imaginela kalau sebulan lebih ulang alik bagi darah??!!..aii just habiskan duit pergi scan kulit anak je dekat klinik swasta ibu&anak untuk tahu setakat mana rate jaundice tu..anak punya pasal kan...habis duit pun takpela,asal sihat.-.-'. selama sebulan lebih Ahmad Haddad nampak kuning tapi comel (wakaka, puji anak sendiri), dan disebabkan Ahmad Haddad amat aktif breastfeed so no worries cause one of the best cure for jaundice is the breast-milk, am i right??!and the most important, bayi pra-matang kebiasaannya akan dapat kuning yang berpanjangan..so we as parent kena sentiasa pantaulah biasa anak jaundis akan asyik tidur, so rajin rajin kejut anak hisap susu..prem babies they're really sensitive..daa..

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign