NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Menikmati Tempoh Berpantang::

11 July 2013

::Menikmati Tempoh Berpantang::

Being a mum really tired, but worth for it...menatap dan mencium bau syurga dari bayi yang masih suci dari kekhilafan setiap kali membuka mata...cehh, bermadah pulak..so sekarang apalagi selain menikmati tempoh berpantang after bersalin, takkan nak melepak kat starbuck pulak kan?ada yang makan kaki nanti..Exactly untuk kali ne memang tempoh berpantang betul-betul dimanfaatkan, tak sama masa bersalinkan ahmad Harraz tahun lepas....disebabkan terlalu takut apa-apa jadi kat jahitan ceazer, langsung tak berbengkung, ada!!...tapi boleh kira berapa kali ikat perut..bertungku berurut pun amik syarat je..compare dengan bersalin normal (yang turut sama ada pengalaman buat diri fobia)..fobia fobia pun ko beranak tetiap tahun...huuu-.-" (next time kena beringat dah) cukuplah dua kali fobia pengalaman bersalin..tempoh berpantang kali ni memang betul-betul berdisiplin dan rajin untuk kembali cun ramping macam erra fazira...kahkah=P

Walaupun jahitan episiotomi entah berapa jahitan (ngeri ok nak ingat balik), tu pasal tak nak tanya doktor berapa jahitan yang kena kat bahagian sensitif tu...asalkan boleh kentut, mean doktor tak terjahit sekali saluran tu...okeh melalut pulak-.-"...so, setiap pagi bangun mandi air teresap (air rebus campur daun pandan, daun lengkuas, serai wangi dll) memang menyegarkan orang bersalin macam kita ne, nak hilangkan hanyir bau darah nifas, lepas mandi berbengkung pula dengan kapur diperah limau nipis disapu kat perut untuk kecutkan peranakan...siap berbengkung, makan nasi berkuahkan lada hitam dan ikan bakar...genap tiga hari, panggil pula tukang urut mengurut dan bertungku selain bertungku sendiri setiap malam sebelum berganggang untuk kecutkan urat-urat depan dapur kayu moden..owhh, begitulah rutin orang berpantang, walaupun macam terlalu banyak perkara nak dilakukan, i really enjoy it, untuk diri sendiri jugak..beranak dan berpantang bukan selalu...so kena hargai masa berpantang, insyaallah..cukupla terlepas peluang masa bersalin anak sulung hari tu...so bila melalui tempoh berpantang macam ni, orang-orang tua (nenek kita) turut berbunyi...katanya orang sekarang dah tak berpantang tradisional..sakit, ubat ada!! tak perlu susah-susah nak pantang. betul tu! tak habis pantang dah berkeliaran di shopping mall, makan sesuka hati...baiklah nenekku sayang, harap cucu nenek bukan begitu dimasa sekarang dan masa akan datang..insyallah-.-"
Menikmati spa memanggang body dikala berpantang,ore tuo pggil gangge..


Selamat berpuasa dan menghayati bulan ramadhan penuh rahmat ni..owhh, rindunya nak berpuasa dibulan Ramadhan...buat kali keduanya berpantang di bulan puasa...

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign