NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Trimester Ke-3::

21 May 2013

::Trimester Ke-3::

Alhamdulillah, my baby almost 30weeks already..huu, as a preggy mom yang dah mengalami pengalaman bersalin, and of course dah tahu sakit sangat, sudah tentulah pengalaman akan datang tetap menakutkan diri...rasa tak bersedia, rasa takut, cemas dan bermacam perasaan... pengalaman lepas sedikit sebanyak mempengaruhi perasaan dan emosi..menyakitkan!and honestly i'm still trauma (patutla masa awal-awal tahun baru ne asyik mimpi ngeri, rupanya??punyalah sign anak dalam rahim bagi hint, tak reti-reti-.-") ...trauma tak trauma, kena beranak jugakkan?-.-". masih terasa-rasa lagi sakit after ceaser, bila kesan ubat bius hilang...sampai demam menahan sakit, dan masih terasa-rasa ngilu dan sakit yang tak dibayangkan tempat ditoreh bila nak tak nak kena bangun jugak ke toilet after tiub kencing dibuang, sakit pasal tiub kencing satu hal,  takkan nak mengencing atas katil kot..haha!!ya Allah, tak nak bayang balik rasa tu, bila suami paksa suruh turun dari katil, berdiri kuatkan diri, rasa perut yang terlondeh..nak jalan dua tiga langkah pun..alahai, wuuuwuu(takmo, takmo ingat!!!) Allah je yang tahu sakitnya..ke haku yang manja terlebih-o-. kita cuba lupakan..tarik nafas dalam-dalam. So, siapa yang dah alami pengalaman ceaser tu memang tahulah macam mana rasanya, nak sembuh pun betul-betul amik masa yang lama ..Apapun, sakit bersalin satu rahmat besar buat kita yang bergelar ibu..terhapus semua dosa untuk jihad melahirkan anak..so don't comparelah ceaser or normal Allah akan bagi ganjaran atas setiap kesakitan ketika bersalin,insyaallah>.< .. sampai ada plak certain manusia ne boleh menkategorikan orang yang bersalin ceaser ne seorang isteri yang derhaka, itu pasal payah nak bersalin katanya...whatt thee? so mommies out there, tak payah nak amik kisah sangat dengan mulut orang, kita just positive in anytime and anyhow..setiap yang berlaku ada hikmah dan sudah ditentukan oleh-NYA..kita redha & sabar, insyaallah segala dipermudahkan Allah...amin

Memandangkan, i'm high risk preggy mom yang pernah melahirkan prem baby, ceaser, ditambah pula dengan kehamilan yang rapat, so untuk kali ni i don't know rezeki untuk bersalin normal ada ke tak..i keep praying and doa supaya dapat melahirkan anak secara normal, i dream and pray untuk merasai betapa indah dan hebatnya seorang ibu masa melahirkan anak secara normal ...perancangan Allah tiada siapa yang tahu,yang penting semuanya selamat..sakit no.2 dah...owhh, still terbayang-bayang jarum yang menyuntik tulang belakang, bunyi torehan, ya AllahT_T...how come to face it again, ditambah pula terfikirkan macam mana Ahmad Harraz nanti semasa dalam tempoh berpantang kalau kena ceaser, pity sonT_T...ohhh, banyaknya fikir!!!Alhamdulillah, check-up latest semuanya back to normal, uri dah naik, baby growing healthy, hb darah dah normal, weight gain naik cantik, tak terlebih dan tak terkurang, just need some rest tak boleh nak window shopping like other mommies because pengalaman lepas segalanya berlaku dalam Ahmad Harraz berumur 30minggu, so i won't it happen again, T_T..Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku..





Love&Faith,
Greenapel

2 comments:

  1. insyaAllah semuanya akan dipermudah :)

    ReplyDelete
  2. Semoga dipermudahkan semasa proses bersalin nnt. Banyak2 berdoa ye..

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign