NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Bajet & Tempat untuk Beli Barangan Baby::

30 May 2013

::Bajet & Tempat untuk Beli Barangan Baby::

The best place untuk mencari barangan baby  tentulah Manjaku, tak tahulah dalam banyak-banyak tempat memang Manjaku menjadi pilihan especially kat Bandar Baru Bangi..hehe, dan dalam banyak-banyak Jusco, Jusco Taman Maluri  memang best baju baju baby banding Jusco tempat lain..haha, macam mengarut pun ada, actually kalau ada duit kat mana-mana pun best untuk shopping barang baby ne kan?kalau nan-ado, memang menyengih jelah pergi window shopping.. Nak shopping barang-barang baby ne bergantung pada budget masing-masing..Antara barang yang boleh hold dulu, tak payah rushing sangat nak beli, carseat, stroller, rocker n etc, kebanyakannya accessories untuk babyla. Those thing boleh dicari after baby lahir or habis pantang....sebabnya keperluan yang paling utama untuk newborn adalah pakaian, lampin and basic things macam tub, wet cotton n etc..so for mommy to be tak payah nak pening-pening kepala fikirkan terlalu banyak keperluan yang takde priority untuk newborn melainkan overbudget sampai taktahu nak buat apa dengan duit bolehlah membeli ikut nafsu dan kehendak...hihi

Pengalaman bershopping barang-barang untuk anakanda Ahmad Harraz, budget yang habis sekitar RM600++, baju-baju baby pun dah RM300++, tak masuk barang-barang cinonet yang lain,budget tu pun dah termasuk breast pump Manual Avent untuk get ready if nak guna, dan sememangnya berbaloi beli pasal tak sangka Ahmad Harraz lahir awal, every two hours everyday kena perah dan kumpul stok untuk dibawa ke NICU setiap kali melawat Ahmad Harraz selama 47hari..sangat berbaloi Avent Manual Breast pump ne, (beli online plus diskaun) disebabkan Ahmad Harraz lepas keluar hospital pun tak nak direct feeding terpaksalah berhempas pulas mengepam setiap hari..oh anak mama ne-.-"..yang penting fleksibel boleh perah dimana-mana je tak perlu bantuan tenaga elektrik, tu pasallah cepat sangat turun berat badan disebabkan terlalu banyak guna tenaga nak mengepam, hoohoo...keep praying moga adik Harraz nanti boleh directfeeding je sampai umur 2 tahun...insyaallah, moga anak-anak mama sentiasa dimurahkan rezeki... amin^_^

Kebanyakan barang yang dibeli semuanya berbaloi, sebab memang digunakan sepenuhnya, takde pembaziran kecuali stok bedak, shampoo n etc yang dihadiahi, belum sempat habis..tips nak beli baju baby jangan beli saiz newborn banyak sangat cukup 2,3 helai je..selebihnya cari saiz untuk 6bulan-9 bulan, sudahnya Ahmad Harraz sampai sekarang masih boleh guna baju-baju yang elok-elok je muat walaupun umur dah nak masuk setahun, genap setahun boleh pass ke adiknya pulak..kahkah, jimat punya pasal kannnnnn...itu pasallah sampai sekarang tak over excited lagi nak men-shopping sedikit barang untuk adiknya pasal lebihan barang masih lagi mencukupi untuk kegunaan masa akan datang...baju-baju Ahmad Harraz yang dah tak muat boleh pakai untuk adiknya nanti..gituuuu!!Melainkan adik Harraz gegirl, kenalah shopping jugak nanti ye...yahuuuu!!! Nak tips lebih baca sini...daa, selamat bershopping mommies=))

1 comment:

  1. http://cenderamatadarihati.blogspot.com/p/baby.html

    barang baby yang cute pada harga amat berpatutan

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign