NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Pemakanan Sunnah untuk Kesihatan::

18 March 2013

::Pemakanan Sunnah untuk Kesihatan::

Entah dari mana sebenarnya fakta yang mengatakan soya ne banyak memberi kebaikan, at least ada yang betulnya tapi tak banyak..Hakikat sebenarnya kacang soya banyak memberi kesan negatif, especially for we as women...dan entah dari mana datangnya mitos nak anak berkulit putih, masa mengandung kena minum air soya banyak...exactly wrong!dasyatnya penangan sogokan dari musuh islam menanam sesuatu yang tidak betul dalam pemakanan kita..sebaliknya minum air soya secara berlebihan akan menimbulkan kesan yang tak elok untuk baby yang bakal lahir, terutamanya dari segi alahan, terlebih soya untuk anak kecil pulak menyebabkan  anak terlebih hyperaktif..since i know this, takdelah stop terus..memandangkan i still consume ESP shaklee few month ago, i just stop for a while, still jugak minum air soya kotak tu..takut juga memikirkan kesan jangka masa panjang, if tak dapat sedikit ilmu dari doktor Ahmad pakar hemeopati, maybe for now tak tahu apa yang kita bagi kat pasangan dan anak-anak makan..pity!!Sedangkan pemakanan sunnah Rasulullah SAW dah terang lagi bersuluh tak nak kita ikut...huhu, madu actually baik untuk bayi, siapa yang kata?Rasul yang kata..walaupun Harraz still bayi dah kenalkan dia dengan kismis, madu, aprikot, air zamzam sebagai ganti air kosong n kurma,nak anak yang baik rupa dan karakter, makan je tembikai banyak-banyak masa mengandung..siapa yang kata?Rasul yang kata...adehh, ne penangan tengok rancangan Rasul yang kata tiap-tiap pagi neman Ahmad Harraz..-.-"

Apapun, rasanya belum terlambat lagi nak ubah cara pemakanan especially for me and family, hmm, susah memang susah nak biasakan...belum cuba belum tahu kan? apa yang menyebabkan diri terkilan sebab terlambat dapat ilmu untuk kebaikan anakanda Ahmad Harraz, baru je genap 3minggu Ahmad Harraz hisap susu guna botol kaca, memandangkan botol susu plastik tak elok untuk anak sekecil Harraz untuk long term, since sejak keluar wad Ahmad Harraz terus menolak untuk direct feeding, so sejak itulah jugak Ahmad Harraz guna botol plastik, berharap tindakan ne masih tak terlambat..pity Ahmad Harraz, tak dapat feeding secara direct disebabkan i'm really fobia masa terkena masitis yang teruk sehingga dijangkiti kuman sampai tak boleh nak sentuh for a few weeks masa lepas anakanda keluar wad ritu..sedih sangat bila dah sembuh Harraz memang menolak untuk direct feeding, tapi alhamdulillah, rezeki Ahmad Harraz untuk menyusu susu badan tetap ada walaupun berbotol...=))..insyaallah untuk adik Harraz, i keep praying that i can give the best too for breastfeeding...amin..love u son
tempek for motivated myself..hihih..
  

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign