NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Bersalin Caesar Payah Nak Kurus?!::

08 February 2013

::Bersalin Caesar Payah Nak Kurus?!::

i don't know mana silapnya..ececeh..ulang lagi!!okeh, memang silap sendiri, memang padanla kan even bersalin caesar, sapa suruh tak pantang betul-betul kan?!orang lain elok je back to normal size lepas bersalin..kita terkedip-kedip tenung perut sendiri dan tak mahu mengaku tu perut kita bila tengok perut macam preggy mommy 3 4 bulan..kahkah=p..Actually, memangla kan orang kata bersalin czer (keluar baby ikut tingkap) ne kena pantang lama sikit banding beranak normal (keluar baby ikut pintu)..tapi kalau ikutkan memang my confinement period within 100day++...lama okei berpantang, tapi perut macam tu jugak-.-"..sedih!!pantang makan memangla kan, tapi part berbengkung, bertungku, berurut memang liat boleh kira lah berapa kali balut perut sendiri, boleh kira berapa kali panaskan tungku, dasar pemalas!huhu..sekarang my son dah masuk 6bulan perut tak kempis-kempis lagi, how come?..tapi ikutkan pengalaman mommies yang czer memang payah nak hilangkan perut bun..tu!grr..ke i'm just imagine that other's mommies macam tu? pasal nak sedapkan hati sendiri biar ada geng...kahkah..pepun tak kisah la, yang penting perut ne tetap juga begitu...-.-

Tapi tak boleh nak salahkan diri sendiri jugak(gaya nak back up diri)..hehe, memang tak pantang macam orang lainla bila anak tinggal kat hotel (read:hospital), ulang alik setiap hari, memang menyeksakan dengan luka ceaser yang belum pulih. Dalam tempoh seminggu boleh lagi kita menahan perasaan simpati kat ayah sendiri terpaksa tolak wheelchair kita, tapi masuk minggu ke-dua gagahkan jugak diri berjalan jauh ke wad anak, pasal dah tak sanggup susahkan ayah sendiri..huhu-.-". Membebel my mom bila ayah terlajak cakap me dah jalan sendiri pergi tengok Ahmad Harraz, so back-up pulak my father cakap kat mak, doktor suruh banyak jalan baru cepat sembuh luka tu, darah smooth nak jalan..tipu sunat takpe-.-. Tu pun nasib baik diri sendiri tak terlepas cakap naik tangga everytime  nak ke wad NICU pasal tak sanggup tunggu lif yang terlalu lama..hihih..kalau tak sebakul lagi kena bebel tak sayang body plak nanti..hehe^_^. Apapun bersalin ceaser ne memang renyah sikit, sampai sekarang terasa lagi kesan ngilunya kalau ter'buat' kerja berat sikit..

Tips nak cepat sembuh luka ceaser makan je oren sunkist banyak-banyak, dan rajin-rajin telan vitamin c yang 1000mg tu..memang cepat baik, tu ikut pengalaman sendirila, tablet haruan pulak jangan makan dalam tempoh terdekat lepas operate kalau tak kulit jadi kematu, pasalnya yang kat luar cepat sangat sembuh banding yang dalam. So better sembuh secara perlahan-lahan luar dan dalam, takdela rasa menyengat sangat kan?After 2 weeks++ baru berani telan tablet haruan tu, sayang kulit katakan..haha, biar pun perut sendiri bun*** semacam. Tips nak cepat kurus lepas ceasar memang takde..any tips here?!!apepun tak boleh imagine macam mane perut yang 7 lapis ne betul-betul sembuh..doa2 yang kat dalam  tu betul-betul dah sembuh..makan pun dah main taram..ape pun tak boleh!!boo kat diri sendiri..ooowwwhhhT-T


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign