NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Perbaiki Diri Surirumah::

09 January 2013

::Perbaiki Diri Surirumah::

Entah kenapa, semalam sampai ke kemuncaknya perasaan serba tak kena dan bersalah terhadap anak dan suami sampai terbawa-bawa ke mimpi dan mengigau..boleh tak camtu?!Sedar-sedar suami kejut pasal dok terjerit-jerit dalam tidur, tengok jam pukul 4 pagi..ohh!teruk sekali perasaan tu, sampaikan macam tu sekali penangannya, anakanda comel pun turut terkejut, tambahan lapar...pity my son!beristighfar panjang...i know what happen to me lately..terasa gagal untuk berperanan sebaiknya untuk menjadi isteri dan mama untuk suami dan anak..Merenung timbunan kain yang memenuhi ruang tamu tanpa dikemas, merenung lantai yang dipenuhi dengan lautan rambut dan habuk-habuk..teringat pula kain dalam mesin basuh yang hampir kering tanpa dijemur..teruknya!!Entah kenapa akhir-akhir ne rasa lesu, takde tenaga, lemau, dan semacam lagi perasaan, tambah lagi masalah yang ditakuti ibu menyusu mula menunjukkan belangnya..T_T'',i know Allah nak uji..Merenung kembali sedalam-dalamnya!Ya Allah terasa jauhnya diriku dari-Mu, Allahu Rabbi..Terus bangun dari mimpi yang mengejutkan tidur suami, bangun menunaikan tanggungjawab untuk anakanda kesayangan. Aku sujud memohon keampunan akibat terlalu banyak lalai dengan ujian dunia..sedih sangat perasaan, bila teringat soalan dari suami yang balik dari kerja petang semalam, sayang dah basuh seluar kerja abang?owhh, ya Allah, entah apa yang difikirkan akhir-akhir ne, yup, aku lupa!!Terus ke belakang mencapai baju hapak yang tak berjemur untuk dibasuh sekali lagi dan buat apa yang patut dengan seluar kerja suami..hmm, mengeluh panjang bila teringat jawapan suami bila ditanya semalam.."Awak lunch dengan apa kat tempat kerja?".."Tak sempat, banyak kerja, tak sempat nak keluar makan!" terpempan dengan jawapan suami...ohh, isteri apakah ini?  terus ke dapur, menyediakan apa yang patut untuk bekalan suami hari ni. Bila difikirkan kembali, memang sedih, selama ne after kahwin suami selalu bawa bekal ke tempat kerja, tak pernah miss, until sampai beranak masa berpantang, my hubby keep messaging tell me that he miss my bento, miss my breakfast dan tak lalu makan sorang-sorang..4 bulan keseorangan!mengharungi hidup sebagai bujang tapi dah kahwin..u know what i mean..memang menyeksakan seorang suami!so i thought after confinement, the routine back to the normal, tapi jangkaan meleset, penat sehingga membantutkan rutin biasa..baru seorang anak, dah macam tu!-.-".I promise to myself kena rajin-rajinkan diri bangun awal buat bento untuk suami, promise to myself untuk lebih berusaha jadi isteri yang lebih baik..hmm, sayu merenung kitab suci, Al-Quran..rindu!sudah lama tak menatap dan meliti isi kandungannya, lalu mengambil dan mencium kitab suci "Ya Allah, apa dosaku tak dapat nak baca ayat suci-Mu hari ni!"..Semoga Allah sentiasa memudahkan urusan harianku..amin..Bangun dari renungan yang panjang untuk menatap wajah suci si comel.."ya Allah aku mohon pada-mu semoga dengan kehadiran cahayamata dalam keluarga kami lebih mendekatkan kami pada-MU..Anak itu, anugerah, anak itu amanah dan anak juga ujian Allah..Allahuakbar, aku memohon keredhaan-Mu dalam kehidupan kami, amin...Insha Allah




Love&faith, 
Greenapel

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign