NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Pre-Mature Born, Bagaimana Hadapinya?::

14 August 2012

::Pre-Mature Born, Bagaimana Hadapinya?::

Me and husband memang tak menjangkakan Ahmad Harraz akan lahir seawal di usia 30 minggu2 hari, memandangkan doktor pun dah bagitahu yang i'm risk to give early birth, hati yakin mengatakan anak dikandung sempat mencapai umur 32minggu sebelum dilahirkan, so sempat lah prepared for fizikal n mental tika hadapi saat tu...namun siapa kita nak tentukan semua tu?jangkaan meleset, tu yang buat kami suami isteri really in big shock,ingatkan balik kelantan nak sambung duduk kat wad HUSM sekali kena beranak terus...huhu-_-". Congrates for others parents like us, dah bergelar ibu bapa walaupun baby tak cukup bulan don't be so worry, teknologi terkini sememangnya banyak membantu pre-mature baby like Harraz and your child grow up nicely. Walaupun awalnya terkejut dengan keadaan bilik neonatalogi/ NICU yang menakutkan dengan tabung yang banyak mengandungi anak-anak kecil dan immature senasib Harraz, tambah pula keadaan anak dihiasi wayar-wayar yang berselirat, just be confidence the doctor and staff nurse do their best effort to give our child special care to support their development. Just believe u're not alone, having a pre-mature baby can be traumatic, tapi alhamdulillah staff nurse dan doktor sangat memahami tekanan yang dihadapi..and they are there to help you as well as your baby like us^_^. Buku 40minggu kehamilan..err macam tulah lebih kurang tajuknya dari karangkraf banyak juga membantu tambah maklumat tika diwad HKL..Menghadapi kelahiran pra-matang sedikit sebanyak mencabar kesabaran diri dari segi tenaga dan masa, namun jika positif setiap masa, insyallah, Allah mudahkan setiap urusan..sentiasa berdoa dan dapatkan sokongan sepenuhnya dari ahli keluarga terutamanya suami dalam tempoh anak di NICU..this is really important to get support from everyone yang mana ianya sangat-sangat membantu diri dalam menghadapi situasi ni disamping semangat untuk pulih dari sakit beranak tu tinggi, hehe..Mungkin untuk bertenang dalam tempoh singkat amik masa, macam diri ne jugak, seminggu dop ulang alik buat kanggaro care untuk Harraz perasaan sebak dan menitis air mata ketika bercakap dengan anak tak boleh ditahan-tahan..masuk minggu ke-2 emosi dan perasaan dah stabil..insyaallah, jangan bimbang Allah kurniakan kekuatan buat kita yang bergelar ibu, yang penting jangan lupa pada-Nya..Lailahaillallah^_^




Love&Faith,
Greenapel

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign