NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Peristiwa & Pengalaman Kelahiran Anakanda Pramatang#VI::

09 August 2012

::Peristiwa & Pengalaman Kelahiran Anakanda Pramatang#VI::

Tak semua pregnancy dilalui dengan keindahan dan kebahagiaan..so bersyukurlah mereka yang berpeluang merasai nikmat kehamilan dengan selamat hingga anak dilahirkan. Problem yang berlaku tika mengandung boleh menjadi sesuatu yang menakutkan, sukar dan pastinya menyedihkan hati bakal ibu just like meT_T. Siapapun tak mahu jadi mangsa yang harus lalui komplikasi hamil termasuk kelahiran pra-matang. Tapi sudah ketentuan Allah, ku redha dengan ujian-Mu ya Allah...ku-mohon kekuatan dari-Mu untuk hadapi semua neT_T. Sebelum masuk ke dewan bedah pada pukul 12lebih tengahari, nurse bagi air apa entah rasa cam air gas manis-manis, tapi lepas minum terus rasa khayal . Setelah ditolak masuk kedewan bedah, Dr.khairul kenalkan diri sebagai pakar bius, katanya "awak jangan takut, nanti tak rasa sakit pun masa awak kena bedah nanti"..disuruh duduk memegang bantal ke dagu, nak cucuk epidural kot separuh badan..3 kali cucuk kat tulang belakang terus rasa kebas dari pinggang ke bawah, sakit kena cucuk dengan jarum sebesar dan sepanjang tu, tak payah nak bagitahu sakitnya macam mana-_-" "awak bertenang okei, sekejap je ne..nanti lepas ne awak rasa macam kena toreh lepas tu rasa macam kena tarik-tarik sikit bila anak nak dikeluarkan"..ececeh, sedap jek ayat Dr.khairul, kita yang kat katil bedah ne dah tak tahu macam mana nak describe rasanya, Allah je tahu perasaan masa tu..Selepas tu Dr. Ridhuan plak kenalkan diri sebagai doktor bedah yang bertanggungjawab & tanpa melengahkan masa terus Bismillah, torehan pertama dilakukan, rasa kena toreh?memang tak best!!masih teringat-ingat ngilunya walaupun kebas tapi pasal dah dengar bunyi torehan, tersimpan plak dalam memori-_-"...Lepas tu, hanya melayan perasaan sendiri sambil mulut terkumat-kamit baca doa Nabi Yunus & doa mudahkan urusan..tak berani nak tengok lampu atas untuk tengok perut sendiri kena bedah..huhu, selang beberapa minit terdengar Dr.Zaiton (yang bantu Dr.Ridhuan) cakap "ee comelnya!!" diselangi tangisan anak, sekejap aje terus dia berlari bawa my baby keluar dari dewan bedah...Ya Allahuakbar, alhamdulillah menitis air mata syukur tika itu, rasa macam bermimpi..Walaupun tak berkesempatan melihat anak sendiri disebabkan anak terlalu kecil, tetap terasa lega mendengar tangisan anak..nurse berbisik, anak awak boy lahir pukul 12:47tengahari...hanya tersenyum lega mendengarnya...Alhamdulillah^_^



Love&Faith,
Greenapel

2 comments:

  1. Alhamdulillah, selamat...
    ami lak menanti debaran nih, ika.. sobsss

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah, ami tak yah risau, seronok jugak beranak ne, even sakit hilang sakit bila dengar dan tengok wajah anak...insyaallah selalu doa mintak mudahkan segala urusan dan ketenangan=))..tak sabar nunggu ami beranak ne, Harraz dok tunggu kawannya..hehe

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign