NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::22 Weeks Baby Not Kicking So Much::

10 June 2012

::22 Weeks Baby Not Kicking So Much::

Tak sangka pejam celik, pejam celik dah masuk 23++ minggu anak dalam perut ne membesar.Kalau ikutkan perkembangan bayi, sepanjang minggu 21 ke 22 minggu bayi dah boleh mendengar baik. So masa neh kena guna peluang betul-betul perdengarkan anak dengan alunan zikir dan ayat-ayat suci al-quran (konsisten setiap pagi atau sebelum tidur). Walaupun diawal kehamilan sudah mula mengamalkan alunan sedemikian sekurang-kurangnya pada tempoh ni, bayi dah boleh mengingati alunan sehingga dilahirkan dan ia menjadi salah satu kesukaan bayi. Sweet je.
pic source: Pregnancyhealthtips.info
Tapi perasan jugak since dah 22weeks ne baby tak bergerak banyak sangat. Risau okei. Saya lebih suka baby terlebih aktif menyepak menendang sana sini, at least i know she/he happy and healthy in my womb..-_-". Lagipun aktiviti 'kicking' baby tu bagi kepuasan buat insan yang bakal bergelar ibu kan?. So blessed, with soft kicking  memang membahagiakan^_^ dan sukar ditafsirkan. Walaupun certain mommies rasa rimas sebab aktiviti baby membuat pundi kencing tak tertahan-tahan, i think this is the best time to mommies take 'me time' with baby.Masa untuk memahami gerakan comel baby yang abstrak penuh misteri. Till then macam mana nak control berat tika mengandung? walaupun perut macam tu jek, ai mean kecik, tapi berat still naik..stress okei, kemana perginya berat badan yang naik tu? takkan makan-makan pergi ke punggung?dah macam tertukar pulak yang mana perut yang mana punggung?wondering okei dengan ibu mengandung yang punggung kecik, nampak sangat haku asyik dok perati punggung orang...muahaha=P, Jangan marahh arr, pasal perempuan yang mengandung perut montel dari punggung lebih comel, berbanding perempuan mengandung punggung montel dari perut macam hakuu ne!!!-_-". Stress!! 

p/s: sunyi..

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign