NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Untungnya Orang Ada Alahan!!Buah dan Diet::

24 April 2012

::Untungnya Orang Ada Alahan!!Buah dan Diet::

Tak sangka mengandung pun nak kena diet jugak-.-. Tambah pulak kena dekat orang yang tak suka berdiet ne memang seksa lah kan. Kadang-kadang terlintas di fikiran, kalau macam ne untung orang yang mabuk-mabuk takleh makan dari terlebih selera makan masa mengandung..cepat-cepat istighfar..kena bersyukurlah atleast tak lalui saat sukar untuk mengadap bowl toilet akibat mabuk-mabuk..alhamdulillah, setiap kesenangan dan kesukaran ada hikmahnya...So disebabkan selera makan tak terjejas berat badan terlebih. Sekarang neh semua mende dah mahal, buah-buahan tempatan pun mahal aduii, tu tak campur lagi barang keperluan lain. Gaji statik je, mende lain every month ada je meningkat naik, tak sikit banyak, tak banyak sikit-_-'. Betullah sekarang neh, perlu materialistik, sebab tu lah tak boleh nak salah kan ibu bapa sekarang jugak bila anak-anak terabai sebab parents sibuk cari duit nak sara hidup dan keluarga, sebab semuanya kena guna duit. errmm, something going wrong with life balance sekarang ne kan, hope kita sama-sama boleh hadapi all challenges nowadays as a parents, insyallah..eh, terbebel pulak..kihkih. 
p/s: takdenye makan separuh-separuh, sebijik terus-.-'..
So berbalik pada buah-buahan ne, memang kena banyakkan masuk mulut tika ne. Masa first trimester memang banyak makan buah tembikai, delima dan jus delima je. Every weeks memang en.azham bekalkan dengan buah-buahan tu.Tapi memang mahal betullah buah tembikai ne ye, baru tahu-.-. Sebijik pun dah nak dekat RM10, makannya tak sampai seminggu dah habis..so dalam awal-awal bulan hari tu memang banyak jugaklah berhabis untuk buah-buahan pun dah berapa kan?huhu..masuk second trimester selera jenis buah lagi up..adeii, berubah kepada tembikai ke mangga, pisang & buah naga pulak..berhabis lagi suami..-.-. Ke selera haku yang lebih-lebih, sekarang nak makan  nasi pun dah kena kurang-kurangkan, orang cakap kena makan untuk dua orang tu memang tak sepenuhnya betul..kena jugak jaga for healthy untuk mengelakkan dapat penyakit yang tak pernah dapat before this..prevent better than cure rite?.we're responsible for our self.. 

p/s: so chubbyyy bie bie rite now...owhhh*__*. 

2 comments:

  1. Mengandung pun nak diet-diet? Dulu masa istri saya mengandung dia tak lalu makan. Bila jumpa doktor kena marah bukan main..dia kata anak underweight, bahaya masa nak dilahirkan, takut kelemasan. Tapi apa nak buat, bukan tak mau mkn sebab berpantang, sbb tak lalu mkn. Nasib baik dilahirkan sempurna, alhamdulillah...

    ReplyDelete
  2. ha'ah, doktor suggest diet sikit pasal overweight takut dapat risiko lain..makan kena kerap tapi make sure dalam portion sederhana..hehe, tulah patutnya tak perlu nak diet, tapi dr list satu2 risiko jadik takut...so kena beringat jelah time makan..=))

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign