NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Kisah Kain Batik~Seksi @ Nilai Ketimuran ::

20 January 2012

::Kisah Kain Batik~Seksi @ Nilai Ketimuran ::

Lucu pulak bila google word 'kain batik' keluar jugak part tutorial..tak sangka pemakaian kain batik zaman sekarang menjadi sesuatu yang rumit...hehe^_^..ermm, maybelah zaman sekarang dah tak ramai yang suka pakai kain batik...sangat jelas. Masa majlis bertandang hari tu, since saya dah tanya kakak apa yang kita harus buat in a first day as a new family member belah suami, so kena rajin lah tolong MIL buat sarapan ke, kacau air untuk breakfast or apa-apa je lah...Keesokan selepas majlis belah suami, siap solat subuh terus ke dapur (semangat ko...haha) rasa jugak kekok...hihi...even sebelum ne dah banyak kali singgah rumah en.azham...still juga terasa kekok..konon!bllerrhhh-__-'

So pepagi lagi dah tunjuk muka kat dapur even tak tahu nak buat hape..sekali tengah syokk dop basuh kuali, mak sedara en.azham tegur "lahh, lekat pulak ika pakai kain batik, orang sekarang dah tak pakai kain batik dah dop sarung seluar je''... tersengih malu*blushing*...lepas tu kecoh plak abang ipar bagitahu kakak ipar pasal saya pakai kain batik...sebab kakak ipar saya tu tak pandai pakai kain batik, siap kakak ipar interview plak...katanya masa pantang je dia pakai...hihi... lucu plak ingat situasi tu..korang suka tak pakai kain batik?orang kata pakai kain batik neh memang selekeh, tak kemas, selebet dan macam mak nenek..apapun saya suka pakai kain batik...pandai pakai kain batik pun sebab saya dan kakak kena marah dengan mak minah<---(panggilan mesra nenek belah mak) depan sepupu-sepupu lelaki tahun 2000 macam tu, baru je sekolah menengah...malu woohh, kena bebel kat mak minah, dahla ramai-ramai time tu...masa tu kalau tak silap memang asyik pakai seluar aje kalau pergi rumah mak minah (1 km dari rumah) dekat je, sekali kena sound masa tu, terus mak minah ambil kain batik ajar ikat macam mana..ambil masa yang lama jugaklah nak biasakan diri, lama-lama suka plak pakai..siap dapat gelaran ratu kain batik masa study kat matrik kedah...sebab suka pakai kain batik aje..sempat jugaklah share ilmu pakai kain batik dengan roomate tersayang...entah sekarang dia dah biasakan tak pakai mende alah tu...hehe

Kalau kat kelantan pengantin baru yang berkunjung ke rumah sanak-saudara @ ore kelate panggil 'ngajok na'ttu (panggil menantu) confirm akan dapat kain batik atau kain pelikat...hehe, boleh tambah koleksi..Apapun tak salah berkain batik di rumah, yang penting kena kemas dan nampak cantik...jangan pakai kain batik dengan t-shirt selekeh pastu tambah pulak dengan bedak sejuk putih tertempek kat muka, mahu tak trauma laki balik kerja mengadap pontianak sundal selebet sambut kat pintu-_-'..

p/s: nilai seksi?hanya suami yang tahu..nilai ketimuran?hanya kita yang boleh tentukan.. apa lagi budayakan pakai kain batik dirumah..hihi=p

2 comments:

  1. sy pun suke pakai kain batik. suami pun suke, kate nye seksi, haha

    skrg dh pregnant, xdan nk pakai, tsepit bby, huhu

    ReplyDelete
  2. ehehe..itulah, ase lebih selesa nak bergerak=)

    ReplyDelete



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign