NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Pembaca Senyap adalah Pembaca yang Setia?::

08 November 2011

::Pembaca Senyap adalah Pembaca yang Setia?::

Pembaca senyap atau 'silent readers' yang mana mereka membaca entri kita tanpa meninggalkan jejak sama ada via comment, shoutbox dan sebagainya. Honestly, saya rasa macam tu, pembaca senyap adalah pembaca yang setia...walaupun pembaca senyap boleh dikategorikan dengan pelbagai karakter samaada sebagai seorang pembaca yang sukakan entri kita atau sebaliknya, seseorang yang tak sukakan kita tapi nak amik tahu pasal kita ataupun seseorang suka pasal kita dan memang akan amik tahu pasal kita, mereka tetap pembaca senyap melainkan tinggal jejak dengan komen sinis, ngee...macam-macam kategori jugaklah pembaca senyap ne, boleh jadi mereka adalah pembaca setia blog seseorang sebabnya kebanyakan mereka membaca entri kita secara details dan kalau boleh setiap post lama dihayati dengan baik. 
Pembaca senyap ne, boleh dikategorikan pembaca yang sentiasa tunggu kita update ape cerrr kat belog. Seronok begitukan, even tak banyak komen diterima, namun jejak kat traffic membuktikan pembaca senyap salah seorang penyumbang traffic. Kebanyakkan pembaca senyap tediri daripada orang yang kita kenali, dan ada juga yang tidak kita kenali yang suka membaca tentang hidup kita. Mereka tak kisah tentang apa yang kita tulis, setuju atau tidak mereka hanya membaca dengan setia. Ada blogger yang suka akan silent readers dan sebaliknya..tapi saya tak kisah, asalkan jangan jadi duri dalam daging sudah-_-"..By the way tak kisah lah pembaca senyap atau tidak sekurang-kurang saya tahu saya ada pembaca setia. Terima kasih en.azham dan adik kakakku. Mak in progress baca belog kudus saya ne...hehe. Apapun sayang mak...ayah juga. eh lari topik>_<"..

Note: Thanks for reading=)

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign