NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Kesihatan#Tanda-tanda Kolesterol Tinggi::

14 October 2011

::Kesihatan#Tanda-tanda Kolesterol Tinggi::

Orang kata badan kurus tak semestinya sihat (eceehhh, kira haku bajet kuruslah masa buat entri ne, biarpun dah naik 4 kilo...ggggrrr). Kerap juga terbaca dalam majalah harmoni, rapi dan mingguan tentang kolesterol tinggi ne, berisiko kat semua umur tak kira tua muda, gemuk kurus. So kolesterol ne macam zat putih macam lilin atau lemak yang dihasilkan oleh hati. Ada baiknya kolesterol ne, kuatkan membran sel dan hasilkan hormon tertentu macam steroid tapi kalau dah terlebih memang bahaya, tak pasal dapat jantung dengan darah tinggi. Most of symptom high cholesterol pening-pening dan paling jelas timbul tanda kekuningan dikelopak mata serta lingkaran putih di pinggir kornea. Dan paling menakutkan timbul ketulan seakan benjol di bahagian badan, macam leher, belakang kepala, benjol tersebut sebenarnya lelemak putih lilin (lemak) akibat kolesterol yang tinggi dalam badan. So kena sentiasa beringatlah masa makan. Kadang-kadang tak tersangka apa yang kita makan tu terkandung bahaya buat kesihatan kan?
pic source: www.trishabird.com
Note: kena kurangkan kolesterol...huhuT_T

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign