NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Day 28 – In this past month, what have you learned?::

07 October 2011

::Day 28 – In this past month, what have you learned?::

Buat list okei...pasal banyak mende yang patut take note untuk pengajaran dimasa hadapan eeerrr dan jugak sekarang...-_-"


-Buat kerja cepat-cepat sikit, jangan lembap cam siput, jangan tangguh-tangguh

-Takde duit buat cara takde duit jangan ko buat meroyan shopping macam duit bersepah...muahaha, isshh pengurusan tu, manage well, kalau takat cakap cakap je bazir air liur ok..huhuu-_- (sadis ayat ne, mendalam betul kat diri sendiri) gaji takde untuk sebulan ne betul-betul menguji diri, keinginan, keperluan, adeiii...apa pun pentingkan yang penting. Nak setel tesis ne lagi banyak fulus mengalir bak air...hukhuk(nangis)
errr, asal point aku pasal duit je ne, that mean zaman sekarang takde duit tak boleh buat apa-apa, bukan mata duitan ye (mm, adalah sikit...heh=p)

-Berat badan, no komen!hahah=p, naik sekilo sama jugak en.azham...fail betul, asal naik penimbang dua-dua sama fail (butthurt)-_-".

-Berubah...change to be a good one really takes a time, tambah-tambah macam dah jadi perangai/amalan...huhu, takutnya, kadang-kadang nekad ye, sehari...2 hari...3 hari it still okei but then fourth day the recycle comes again....the bads attitude comes over, susah jugak...huhu(nangis). 

Tips: Melayari internet dengan membuat bacaan santapan rohani. Jika terus berzikir, duduk , membaca buku, mata cepat mengantuk. Tapi jika kita mengadap komputer dan melayari internet, sambil memasang bacaan quran, susah mata mahu mengatuk dan tidur semula.



Jika tidak puasa, buat air minuman, mencuci pakaian, atau berkemas rumah. JIka hilang mengantuk, ingin membaca al'mathurat, bolehlah diteruskan. Selain melakukan sedikit senaman ringan. Apabila telah jadi kebiasaan tidak tidur selepas solat subuh, maka bolehlah kita membaca Al-Quran dan berzikir.


see....now you know what my problems...semoga diberi kekuatan yang berterusan untuk berubah...aminT_T. There it goes, semua point kat atas i consider big mistake for me, so i've to struggle to fight that to get a better life.insyaallah^_^.

Note: change yourself first

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign