NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Sup dan Kari Kepala Ayam Bakal mendapat Permintaan Tinggi pada masa hadapan::

09 September 2011

::Sup dan Kari Kepala Ayam Bakal mendapat Permintaan Tinggi pada masa hadapan::

Melihatkan senario dan kegilaan harga barang makin meningkat sekarang, no wonder pada masa akan akan datang kehidupan kita akan recycle balik gaya hidup macam orang dulu-dulu punya susah. Teringat situasi 2 hari sebelum raya, Tesco buat promosi jual ayam dalam RM3.00 sekilo, tak sampai 15minit, licin menatang ayam dibedal puak-puak pelanggan tesco yang rakus(alaa, lebih kurang dalam iklan tesco yang part ayam tu..lucu betul, tapi memang betullah actual situation cam dalam iklan), kebetulan Snow White dan ayah sempat rembat 9 ekor ayam nak buat open house nye pasal...so balik tu, terus mengadap tiga beranak ne(saya, Snow white dan ayah) menyiang ayam sama-sama. 
Ayah saya cakap, tak pernahlah Tesco buat promosi ayam semurah macam ne, kalau dibandingkan dengan zaman sekarang, seekor ayam pun dah macam sekilo daging lembu. Kalau murah harganya lebih kurang macam ne, adalah dalam zaman awal 2000 dulu...Orang zaman sekarang ne, banyak duit pun banyak jugak yang habis, hutang rumah, kereta, hutang belajar, tolak sana sini, nak pulak tanggung belanja makan minum kian meningkat. Lepas ne, kena belajar makan kepala ayamlah..saya dan Snow White terkedu weii...terus spontan, "kepala ayam boleh makan ke ayah?"...terus ayah amik kepala ayah potong dekat paruh tu,"boleh sangatla, zaman dulu gak ayah pernah la makan kepala ayam, susah!nak makan pun kena berjimat"..-__-...uu my! adakah recycle seperti itu akan kita lalui jugak...tak mustahilkan?huhu...terus imagine pada tahun 2020 nanti sup dan kari kepala ayam mendapat permintaan yang tinggi!bukan takat kepala, kot-kot sup kulit ayam pun boleh wujud dikala kesempitan hidup..tidak terbayang kan...hmm, terfikir pulak mangsa kebuluran kat somaliaT_T. 

Note: Tetiba rasa cam loya tengok gambar tu...huuu (yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin). Makin mahal pun terpaksa jugak hadapi, nak buat camno!itulah gaya rakyat didahulukan...weeehhuuu, alhamdulillah. Kejap aje kecoh tang sana sini, pasne senyaplah... budaya kita kan, buatlah macam mana pun, kita terima aje...hehe=p

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign