NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Nilai duit zaman sekarang, mahal po bedil bak kata orang kelate!::

04 August 2011

::Nilai duit zaman sekarang, mahal po bedil bak kata orang kelate!::

zaman sekarang ne, jika dikatakan mata duitan bukanlah perkara luarbiasa...malahan ianya amat biasa...mana taknya segala-galanya memerlukan duit even membuang air kumuhan sendiri-_-'...dulu-dulu time hujung bulan confirm menu sardin atau telur goreng aje yang menjadi santapan...time poket kering boleh jugak makan megi kari cap mamee, sekarang ne nak beli sardin dan megi pun berkira-kira!...memang terasa sangat kenaikan harga barang yang melampau-lampau, disebabkan kenaikan sesetengah barang semua nya turut serta tumpang sekaki naik harga...sampaikan boleh diibarat kan RM50 nilainya sama RM10..no wonder lah sekarang lebih-lebih lagi dibulan puasa ne, sekali membeli di bazar ramadhan boleh habis RM50 walhal hanya dua tiga lauk sahaja dibeli...kuih pun dah melambung-lambung harganya akibat kenaikan bahan asas gula dan gandum...hmm, apa boleh buat...inilah bagusnya rakyat didahulukan, kita dahulu yang merasa peritnya...hehe..

memandangkan kita ne...err saya neh hanya berkemampuan cukup-cukup makan aje...makanya memasak sendiri adalah perkara yang terbaik, selain menjimatkan serta dapat memastikan tahap kebersihan makanan, tahap kesedapan kita masak masih under control...betul tak?cukuplah tahun lepas ke bazar ramadhan, tu pun dah  beringat, memang indah rupa dari rasa...mahal nya jangan kata, nak kata pun tak sanggup...-_-. Tahun ne lagi-lagilah terasa kenaikan harga makanan atau dengan kata lain harga barang-barang keperluan harian.. semakin terdesak kah kita atau semakin terdesaknya kerajaan?heh!...
pic source:cheap-flooring.net
Note: Tok jib: rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan
         Tok guru: ibadah didahulukan, solat diutamakan
    (mana satu kita nak?)^_^..peace

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign