NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Cermin diri sendiri dulu::

17 February 2011

::Cermin diri sendiri dulu::

pic source: nasihatonline.wordpress.com
huhu...tadi tak pepasal dapat ceramah dari seorang ustaz...tak sure datang dari mana ustaz ne, tapi semua ayat dia bagi...perghhh!memang terasa...menusuk qalbu...(-___-)... Alhamdulillah, harap pesanan ustaz tu sentiasa saya ingati...kebetulan...mm bukan kebetulan mungkin Allah gerakkan hati saya menuju ke tempat tu...syukur sempat jugak diperingatkan...ustaz kata sebelum bertindak apa-apa, kata apa-apa, fikir apa-apa...cermin diri sendiri dulu...supaya tidak terjebak dalam perkara yang bukan hak...manusia sentiasa dalam kekurangan, disebabkan sifat kekurangan itulah manusia sering merasa tidak cukup...orang pakai kereta mewah, kita pun nak pakai kereta mewah, orang renovate rumah, kita pun nak renovate rumah...macam-macam lagilah pe'el manusia bila tidak bersyukur dengan apa yang ada...dan bila melihat kelebihan orang lain sehingga menimbulkan perasaan tamak haloba, perasaan mahu lebih dari orang lain, perasaan berhasad dengki...semuanya ada hubungkait...nafsu!daripada kekurangan timbul nafsu, pergi plak pada tamak dan berlumba-lumba bila melihat kelebihan orang lain. Apapun itulah pentingnya cermin diri sendiri dulu, tengok dan perhati diri sendiri dalam apa jua perkara, kerana apa yang kita nikmati, apa yang kita lalui semuanya Allah sudah tentukan sesuai dengan tanggungan kita...panjang lagilah ceramah tu...tapi itulah pointnya, kesimpulannya manusia pun perlu skill controlling and management dalam diri masing-masing, control nafsu, manage diri...insyaallah...^_^

Note: penat..

2 comments:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign