NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::Tips mengembalikan mood kerja selepas raya::

17 September 2010

::Tips mengembalikan mood kerja selepas raya::


yaa, saya percaya sesiapa yang sudah kembali mengadap kerja yang bertimbun2 selepas cuti raya, semestinye mempunyai sedikit perasaan bermalas-malasan serta tiada mood untuk bekerja mahupun mengadap kerja skola macam saya..saya cadangkan sedikit tips tuk menceriakan suasana tempat kerja yang akan memberangsangkan mood untuk bekerja


Tips 1: malam sebelum kerja atau sebelum tito, sudah niatkan awal2 bahawa anda akan bekerja dengan semangat dan ceria sekali. Pagi masuk ofis tu, da beria-ia tunjukkan keceriaan anda, sebelum mulakan kerja baca bismillah n niat kerja kerana Allah, insyaallah anda akan memulakan tugas seperti biasa.(^_^)


Tips 2:Sentiasa motivasikan diri anda dengan perkara-perkara positive, macam bonus ke, so secara tak langsung  meningkatkan mood kerja, ataupun on radio Hot.fm ke, yang ade motivasi pagi


Tips 3: memandangklan masing2 merasakan tidak puas lagi beraya, apa kata bawa bekal biskut raya, makan tyme teringat orang mai beraya kat umah, even bertugas mood raya still ade jugakkan..tapi tak yah la bawak ketupat rendang lontong dan segala mak nenek juadah raya melainkan ofis uolls buat jamuan raya, kalo yang lupe bawa bekalan biskut raya dari kg macam saya neh bolehla berusaha buat sendiri ataupun p caik kat
PKNS tu..hehe
pic source:  hardwaresphere.com
Tips 4: pasang muzik atau lagu yang menenangkan fikiran, ataupun lagu raya..hehe, da nama pun mood keje still beraya, so layan je la kan..tapi jangan berlebey-lebey plak yew sampai berkaraoke


Tips 5: yang mana masih tak puas berada dikampung, jangan risau..cuti bukan nya pada hari raya sahaja, if ade cuti yang terlebey, balik je kampung okei, tak semestinya masa hari raya sahaja leh balik kampung, jika ada kelapangan pada hari minggu ataupun amik je cuti untuk balik kg..


okei, ape pun kerja tetap kerja, dan kije skola tetap kije skola..maka nak tak nak ngadap jela..apepun jangan lupe diet after raya..ingatan tu hanya tuk saya, sebab kurang kesedaran makan masa raya..huhu

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign