NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: :: Kutu pintar vs kutu bodoh::

22 September 2010

:: Kutu pintar vs kutu bodoh::

Rasa nak tergelak pun ada membaca cerita tentang kutu-kutu ne. Ini bukan kutu biasa okei, ini kutu yang luarbiasa. Bukan kutu rayau ape, ataupun kutu yang kat atas kepala tu! Ne kutu berduit ye!hoho~~hebat bukan?!!kutu pun boleh jana duit?!!mak aihh!terkejut saya...
pic source:  adoi-means-ouch.blogspot.com
Kutu pintar tu macam lebey kurang MLM, kita invest duit ikut requirement yang dimitak, mitak $1000 bagila $1000, then carik orang, lagi ramai lagi bagus, lagi banyak duit dapat..hotak berangan la ko sampai bertanduk, ye kadang-kadang orang cerdik pandai pun boleh tertipu..hati-hati okei,  sistem sebegini adalah skim/pelaburan cepat kaya atau yang mana biasanya rantaian atasan akan mendapat peratus keuntungan dari orang bawahan die..see!!heii, nak senang bukan senang okei!! zaman maju sekarang ingat senang ke orang nak bagi duit free??nak buang hasil kumuhan pun kena bayar 30sen, apa lagi nak bagi riban-riban (salah guna perkataan*ribu-ribu* actually..hehe) logikla sikit ye, system macam ne bila da ditutup/ atau lenyap secara tiba-tiba, siapa yang rugi??yang invest tula..so takdela yang pintar kat sini ye..ehehe

Kutu bodoh macam mana plak ye?haa, yang satu ne memang femes..dulu masa kat skola pun dah pernah diajak untuk join main kutu neh, memang femesla, tapi saya tak pernah berminat!. Kutu yang ne ala-ala pinjaman yang mengikut giliran ataupun buat cabutan biasanya masa dulu main oo som saje, hehe. Contohnya, katakanlah bayar $100, main 5 orang, so cukup sebulan dapat $500. Sorang akan jadi ketua atau diamanahkan pegang collection tersebut.  Kira routed la hinggalah semua orang terlibat tu dapat bahagian masing-masing. Kutu yang macam ne memanglah bagus untuk certain situation, kalo dah rasa terdesak nak guna duit, mungkin ahli yang terlibat akan consider tukar giliran dapat duit dulu, terdesak nak bayar hutang ke apa ke kan?? Tapi, saya saja nak menimbulkan persoalan neh, boleh percaya ke kat ahli-ahli yang terlibat?takat mana? Okei memang jarang berlaku, tapi tak mustahil kan?ada kebarangkalian kan? bile da dapat duit tu, orang tersebut akan berambus atau meng’ghaib’ kan diri sebegitu sahaja..haha, tak ke melopong??

Moralnya, percayalah dengan institusi kewangan yang ada dinegara ne, yang dah terang-terangan mendapat pengiktirafan. What for sume institution tu kalau kita tidak menggunakan serta mendapat manfaat daripada mereka. Lagipun lebih secure, sekiranya berlaku sesuatu kepada banking yang ada, kita tetap dilindungi. Apa salahnya buat saving kat ASB ke, unit amanah ke, kan lagi selamat.. yang tetap mengatakan simpan duit bawah bantal lebih selamat..dependslah,

Note: mari bersama-sama menabung...

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign