NURATIKAHMAT I MALAYSIAN BLOGGER: ::bingKisAn Di Bulan JaNuari::

13 January 2010

::bingKisAn Di Bulan JaNuari::


eheh..bile masa lak aku pandai nak berbingkis-bingkisan ne, it's okay! bingkisan ini hanya dari sudut pandangan, dan pendapat cik greenapel dan tidak ade kaitan langsung nga sape2 ye, melainkan berkait nga pengalaman2 yang telah dilalui oleh cik greenapel sendiri..tentang 'cinta kampus'...

Dari segi istilah nye cinta tu bermaksud sesuatu unknown feelin', atau perasaan kasih sayang yang terlalu sukar untuk ditafsirkan sebab terlalu subjektif, tu pandangan aku la..then maksud kampus tu of cos la pusat pengajian a.k.a tempat menimba ilmu, college, universiti IPTA/IPTS dan segala jenis yang bersangkutan dengan nye yang akan membawa maksud sesuatu tempat yang ade kaitan dengan akademik dan ilmu, itu juga hanya pandangan dan pendapat aku...

Bile digabungkan cinta + kampus = cinta kampus, yang membawa maksud sesuatu proses percintaan yang melibatkan dua individu dalam tempat yang sama a.k.a atau sebaliknye, juga dari sudut pandangan aku...ok!asenye da jelas ape itu maksud cinta kampus kan...bagi aku cinta kampus ade pro & con..

~list~
 
pro
1.membangkitkan semangat untuk belajar(spirit)
2.jimat masa( sebab bile da abes study tak yah susah2 caik cinta)

con
1.semangat belaja hancuss akibat leka nga cinta tambah plak frust bile putus ditengah jalan
2.xde maknanye jimat masa, banyak abes kan masa layan pakwe/makwe..
3.dan segala macam lagi contra akibat cinta kampus

alhamdulillah, sepanjang aku bergelar mahasiswa selama 3 tahun, tidak pernah aku terjebak dengan cinta kampus ne..gosip2 cinta adela..hihik, bersyukur kerana aku tidak terpengaruh dengan kawan2 yang obses dengan cinta kampus ne.Sebabnye masa first aku jejakkan kaki kat kampus niat aku hanya satu untuk cemerlang dan mencari cinta after abes study.Thumb-ups for greenapel sebab jadik kenyataan pabila cinta tu datang after abes study..Skang pom study jugak, tapi da laen sebab sambil bekerja kan..

Bagi aku cinta kampus lebih banyak yang tak sedapnye a.k.a nikmatnye, nama lagi ngah blaja kan of course la kena fokus kat apa yang kite belaja, tapi bile da cinta menyelit ne, fokus pom da ilang a.k.a berubah arah kepada kekasih plak, matlamat blaja pom da ilam tercampak kemana da..so efeknye result yang hancuss la kan..tapi rasenye certain jela yang camtu, yang terlalu taksub!bagi yang bijak menyeimbangkan cinta dan pelajaran tiada masalah aku agak..malah ade jugak pasangan yang berlumba2 untuk mendapat result dan pointer yang cemerlang..itu yang baguss

Teringat aku kata2 cikguku a.k.a pensyarah2 semasa di matrik dahulu "sekiranye anda berjaya menjejakkan kaki ke universiti, hargailah kehidupan di sana kerana kenangan di universitilah paling indah dalam hidup, dan kehidupan disana lah yang banyak akan kite ceritakan kepada anak2, generasi anda nanti".Mulanye aku blurr jugak, tapi bile da melalui sendiri kehidupan kampus barulah aku tahu akan keindahannye..tau tak ape??!betapa beshnye kenangan bersama teman2 seperjuangan, sama ada duka, tawa, riang, gembira, sume feeling ade sebabnye dunia aku di kampus terlalu luas..berbeza dengan pasangan cinta kampus, dunia ini milik kite berdua, nak kuar minum nga mkan pom nga pakwe, nak kuar beli barang pom nga pakwe, kawan ajak kuar jejalan pun xbole join sebab da janji nga pakwe/makwe, sumenye sudah terhad..tak seronok langsung, kan??!!

dan yang lagi sadis apabila tempoh cinta kampus = tempoh abes pengajian, maknenye abes jek study cinta pom tamat tempohla ye..masa study bukan main lagi ye, g library bersama, g kelas bersama (merujuk kepada pasangan yang ade transport), makan minum pakwe /makwe tanggung (ini kes amik kesempatan atas kemudahan yang ade, bile study da abes kena caik yang lagi baeekkk punye), memang simpati la kalo ade yang kena camtu kan..

apepom, bagi aku cinta kampus tak ade banyak sgt kebaikan nye, namun semua itu bergantung kepada individu, yang penting pandai bawak diri, pandai mengawalnya dan tidak terbawa2 dengan kelekaan bercinta, bagi yang berjaya membawa cinta kampus hingga ke jinjang pelamin, tahniah!! and double congrates sekiranye sama2 cemerlang dalam pelajaran dan kerjaya, baguslah..tidak sia2 orang kata.Mudahan-mudahan bagi sesiapa yang yang terlibat dengan cinta kampus, gudluck dan saya mendoakan perhubungan itu berkekalan hingga ke hujung nyawa..aMinnn(^_^)

p/s: aku penah merasai camne "cinta monyet" jek, da puas agaknye bergayut ala2 monyet last sekali kantoi n terjatuh, tu yg serik agaknye..hihik



extra p/s: i miss u all damn much!!

No comments:

Post a Comment



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~writing is therapy~ Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign